Na putu - Evropa

Zimska oprema

Albanija

Između 1.11. i 30.4. vozila moraju biti opremljena priborom za snijeg. Zakon ne zahtijeva upotrebu zimskih guma.

Austrija

U periodu od 1.novembra do 30.aprila zakon propisuje upotrebu zimskih guma.

Za vozila do najveće dopuštene mase od 3,5 t, zimska oprema smatra se upotrebom zimskih guma s min. dubinom gaznoga sloja od 4 mm ili ljetne gume s minimalnom dubinom gaznoga sloja od 4 mm i lancima za snijeg na pogonskim točkovima. Unatoč zimskim gumama, u slučaju lančanih snježnih padavina, one su obavezne i na svim visinskim cestama, gdje je to posebno naznačeno prometnim znakom. Treba napomenuti da, iako je upotreba lanaca za snijeg dopuštena samo u slučaju kontinuiranog izglađenog snijega ili leda na kolovozu, to nije u slučaju bljuzgavice ili djelomično snježne kolovozne trake. U praksi to znači da vozač koji upravlja vozilom s ljetnim gumama na bljuzgavoj cesti može biti kažnjen zbog neodgovarajuće zimske opreme. Tekstilni lanci (čarape za snijeg) nisu dopušteni.

Vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 t moraju, između 1.11. i 15.4., bez obzira na vremenske uslove, biti opremljena zimskim gumama barem na motornoj osovini i imati lance za snijeg odgovarajuće veličine u priboru za pogonsku osovinu. Minimalni profil gaznoga sloja za ovu vrstu vozila zimi je 5 mm.

Belgija

Zimska oprema nije obavezna. Međutim, preporučuje se da zimi na svom vozilu imate odgovarajuću zimsku opremu.

Bosna i Hercegovina

Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno je u periodu od 01. novembra tekuće do 01. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Bugarska

U Bugarskoj zimska oprema obavezna je tokom zimskih uvjeta vožnje (snijeg, ugaženi snijeg, bljuzgavica, poledica). Zimske gume u ovom slučaju obavezne su samo za vozila registrovana u Bugarskoj. Međutim, preporučujemo da vaše vozilo tokom zime bude opremljeno odgovarajućom zimskom opremom. Na nekim cestama prometni znak može učiniti korištenje lanaca obaveznim. Dopušteni su i tekstilni lanci.

Crna Gora

U Crnoj Gori je zimska oprema obavezna u periodu od 15.11. do 01.04. naredne godine, bez obzira na vremenske prilike. Vozila moraju biti, prema propisu, opremljena lancima za snijeg i gumama profila najmanje 4 mm.
Kamioni i autobusi također moraju imati dodatnu opremu lopatu i vreću pijeska.

Danska

Zakon ne predviđa posebnu zimsku opremu. Međutim, preporučujemo da vaše vozilo tokom zime bude opremljeno odgovarajućom zimskom opremom.

Francuska

U Francuskoj je upotreba zimske opreme obavezna između 01.11. i 31. 03. u brdovitom području: Alpa, Korzike, Jure, Pirineja i Vosgesa.

M +S s oznakom gaznog sloja od 3,5 mm ili ljetne gume s lancima u dodatnoj opremi. Dopušteni su i tekstilni lanci. Nakon 01.11. 2024. zimske gume morat će biti označene simbolom 3PMSF (tri vrha pahuljica).

Na nekim višim cestama često je obavezno koristiti lance za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama. Uglavnom iz tog razloga preporučujemo da ih vozači uvijek imaju u dodatnoj opremi.

Grčka

Zimska oprema nije obavezna.

Hrvatska

U Hrvatskoj je zimska oprema obavezna između 15. novembra do 15. aprila na označenim autocestama i državnim cestama, bez obzira na uslove vožnje. Na ostalim cestama zimska oprema je obavezna samo tokom zimskih uslova vožnje. Spisak svih puteva na kojima je potrebna zimska oprema od 15. novembra do 15. juna pogledajte (link).Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicima javnih cesta u Republici Hrvatskoj (nn.hr)

Zimska oprema motornih vozila do 3,5 t

 • 4 zimske gume sa min. 4 mm profil ili;
 • 4 univerzalne gume sa minimalnim profioml od 4 mm i lanci za sneg

Zimska oprema za vozila zapremine preko 3,5 t

 • zimske gume barem na pogonskim točkovima ili
 • univerzalne gume i lanci za sneg

Italija

Od 2011. godine, svaka regija u Italiji može sama odlučiti kada i kakvu će zimsku opremu vozači koristiti na tom područiju. Stoga se većina regiona u centralnoj i sjevernoj Italiji opredjelila za upotrebu zimske opreme koja uključuje 4 zimske gume ili univerzalne gume i dodatno lance za snijeg.

Na područiju Furlanija-Julijska krajina, na autoputu Trst - Benet i Palmanova - Udine – Trbiž, zimska oprema je obavezna od 15.novembra do 15.aprila bez obzira na uslove vožnje. Slično je i sa većinom ostalih regionalnih puteva u ovom regionu. Samo na nekim regionalnim putevima zakon je nešto blaži i zahtjeva zimsku opremu tek između 15.novembra i 31.marta.

U oblasti Veneto (Venecija) na autoputu od Venecije do Brescia zimska oprema je obavezna u periodu od 1.novembra do 31.marta, a na ostalim autoputevima i regionalnim putevima u regionu od 15.novembra do 15.aprila.

U drugim regionima u Italiji, npr. Emilija-Romanja (Bolonja) zimska oprema je obavezna od 1.novembra do 15.aprila.

U Toskani, na glavnom autoputu A1 od Milana do Rima, zimska oprema je obavezna od 1.novembra do 15.aprila,a na svim ostalim autoputevima i regionalnim putevima od 15.novembra do 15.aprila

U oblasti Trentino-Južni Tirol (Bolzano, Trento,Brenner) zimska oprema obavezna je od 15.novembra do 15.aprila, bez obzira na uslove vožnje.

 U dolini Aosta gdje postoje autoputevi koji vode do tunela Mont Blanc i Grand St.Bernard, zimska oprema je obavezana od 15. oktobra do 15. juna.

Mađarska

Zimska oprema obavezna je samo u slučaju zimskih uslova vožnje (snijeg i led). Dozvoljene su zimske ili univerzalne gume i lanci za snijeg. U slučaju velikog snijega obavezno se koriste lanci za snijeg na pogonskim točkovima. U takvim slučajevima upotreba lanaca za snijeg već je potrebna prilikom prelaska granice.

Nizozemska

 • Zakon ne propisuje posebnu zimsku opremu. Međutim, preporučujemo da vaše vozilo tokom zime bude opremljeno odgovarajućom zimskom opremom.

Njemačka

 • U Njemačkoj zimska oprema nije određena datumom, ali je obavezna u slučaju zimskih uvjeta vožnje (snijeg, ugaženi snijeg, bljuzgavica, poledica).
 • Vozila moraju biti opremljena sa 4 zimske gume u zimskim uvjetima vožnje (min. dubina profila 1,6 mm, preporučuje se najmanje 4 mm). Vozila s pogonom na sva četiri točka nisu iznimka. Korištenje ljetnih guma i lanaca za snijeg tijekom zimskih uvjeta vožnje nije odgovarajuća zimska oprema. Lanci su obavezni u ekstremnim zimskim uvjetima i odgovarajućoj prometnoj signalizaciji. Dopušteni su i tekstilni lanci.

U Njemačkoj se zimskom gumom smatra samo guma sa simbolom pahuljice u obrisu planine Triglav. Uredba se primjenjuje na sve gume uvedene nakon 1.1.2018., dok starije gume sa simbolom M+S mogu i dalje biti u upotrebi do 1. listopada 2024.

Norveška

 • Zakon za putnička vozila ne propisuje posebnu zimsku opremu. Ukoliko vozilo ima zimske gume, mora ih imati na sva četiri točka ili, kod ljetnih guma, odgovarajuće lance za snijeg u priboru. Minimalna dubina profila je 3 mm. Dopušteni su i tekstilni lanci.
 • Vozila preko 3,5 t moraju biti opremljena zimskim gumama na svim točkovima, uključujući i prikolice, od 15. 11. do 31. 03.. Minimalna dubina profila gume je 5 mm. Vozila preko 3,5 t moraju biti opremljena i odgovarajućim lancima za snijeg.

Poljska

U Poljskoj je zimska oprema obavezna samo u slučaju zimskih uvjeta vožnje (sniježne padavine, ugaženi snijeg, bljuzgavica, poledica). U to vrijeme preporučuje se korištenje zimskih guma, a inače je moguće koristiti i ljetne gume s postavljenim lancima za snijeg. Dopušteni su i tekstilni lanci.

Sjeverna Makedonija

U Sjevernoj Makedoniji je zimska oprema obavezna između 15. novembra do 15. marta.

Zimska oprema motornih vozila do 3,5 t (isključujući vozila s pogonom na sve točkove):

- 4 zimske gume s min. profilom od 4 mm ili,

- 4 ljetne gume s min. profilom od 4 mm + lanci za snijeg u priboru.

Zimska oprema vozila s pogonom na sve točkove:

- 4 zimske gume s min. profilom od 6 mm ili,

- 4 ljetne gume s min. profilom od 6 mm + lanci za snijeg u priboru.

Zimska oprema vozila iznad 3,5 t:

-zimske gume s min. profilom od 6 mm na svim točkovima ili,

ljetne gume s min. profilom od 6 mm + lanci za snijeg u priboru,

mala lopata za snijeg

 

Slovačka

 • Za putnička vozila  obavezne su zimske gume u slučaju zimskih uvjeta vožnje, dubina profila 3 mm.
 • Za vozila iznad 3,5 t upotreba zimskih guma za obavezna je između 15.11. i 31.3., bez obzira na uvjete na cesti. Dubina gaznoga sloja 3 mm na svim točkovima.

Slovenija

Zimska oprema za vozila do ukupne mase 3,5 t:

 • 4 zimske gume (M+S) sa dubinom profila 3mm ili
 • 4 univerzalne gume sa dubinom profila 3mm + lanci za snijeg

Zimska oprema za vozila ukupne mase veće od 3,5t:

 • 2 zimske gume (M+S) na pogonskim točkovima sa minimalnom dubinom profila 3mm + lopata
 • 4 univerzalne gume sa minimalnom dubinom profila 3mm + lanci za snijeg + lopata

Srbija

U Srbiji je zimska oprema obavezna od 1.11. do 1.4. u slučaju snježnih i zaleđenih cesta. Za putničke automobile to znači zimske ili ljetne gume sa minimalnom dubinom profila od 4 mm. Obavezno je imati i lance za snijeg u opremi vozila, koji se moraju postaviti u slučaju većih sniježnih padavina i odgovarajuće prometne signalizacije. Dopuštena je upotreba tekstilnih lanaca.

Lopata je također obavezna za kamione i autobuse.

Turska

Nema posebnih odredbi u pogledu zimske opreme putničkih vozila.

Za teretna vozila i autobuse zimska oprema obvezna je od 1.12. do 1.4. ili izvan ovih datuma u slučaju zimskih uvjeta vožnje. Zimska oprema lakih teretnih vozila i minibuseva su 4 zimske gume, a za teža teretna vozila zimske gume najmanje na pogonskim osovinama. Dubina profila min 4mm.

Velika Britanija

 • Ne postoje posebne odredbe o zimskoj opremi.

Češka

Između 1.11. i 31.033., zimska oprema na svim cestama obavezna je u slučaju zimskih uvjeta vožnje. Zimska oprema vozila do maksimalne težine 3,5 t sastoji se od 4 zimske gume minimalne dubine profila od 4 mm.

Zimska oprema vozila iznad 3,5 t obuhvata zimske gume na pogonskim točkovima s minimalnom dubinom profila od 6 mm.

Španija

Zimska oprema nije obavezna. Ipak, preporučujemo da zimi na vozilu imate odgovarajuću zimsku opremu koja može biti propisana saobraćajnim znakom u slučaju zimskih uvjeta vožnje u višim predjelima, posebno na planinskim prevojima.

Švedska

U Švedskoj, u razdoblju od 01.12. do 31.03. za vozila do 3,5 t tokom zimskih uvjeta vožnje (snijeg, ugažen snijeg, bljuzgavica, poledica), obavezna je upotreba zimskih guma s ekserima, dubine profila od 3 mm.

Švicarska

U Švicarskoj je zimska oprema je obavezna u slučaju zimskih uvjeta vožnje (sniježne padavine, ugaženi snijeg, bljuzgavica, poledica). U zimsku opremu se računaju 4 zimske gume.

Mnogi prevoji i ceste uvišim predjelima često su prohodni samo uz upotrebu lanaca za snijeg, pa se vozačima savjetuje da ih zimi imaju kao dodatnu opremu u vozilu. Dopušteni su i tekstilni lanci