Na putu - Evropa

Cestarina

Albanija

Autocesta A1, Morinë- Drač


Cijene (januar 2023.):

• motocikli: 2,50 EUR
• auto: 5,00 EUR
• autobus, kamion 2 osovine: 11,25 EUR
• Kamion s 3 osovine: 16,25 EUR
• Kamion s 4 osovine: 22,50 EUR


Cestarinu možete platiti gotovinom, kreditnim karticama ili Digitalpassom.

Austrija

U Austriji je neophodno imati važeću vinjetu za vožnju autocestama

Cjenovnik vinjeta:

Motocikli

1 dan  - 3,40 EUR (dostupna samo u elektronskom obliku)

10 dana - 4,60 EUR

2 mjeseca - 11,50 EUR

1 godina - 38,50 EUR

Putničko/osobno vozilo sa ili bez prikolice do 3,5 tona

1 dan  - 8,60 EUR (dostupna samo u elektronskom obliku)

10 dana - 11,50 EUR

2 mjeseca - 28,90 EUR

1 godina - 96,40 EUR

Više informacija o novim cijenama vinjeta u Austriji dostupno je na Vignette | ASFINAG

Cestarina za vozila preko 3,5 tone regulisana je elektronskim sistemom GO BOX. Više informacija na www.go-maut.at

Belgija

U Belgiji se ne naplaćuje cestarina za putnička vozila.

Detaljnije informacije o načinu naplate cestarine za teretna vozila dostupne su na web stranici Toll | Satellic

Sva vozila koja su obveznici naplate predmetne cestarine morat će pri vožnji belgijskim cestama biti opremljena posebnim uređajem - OBU (On-Board Unit).

Bosna i Hercegovina

  U Bosni i Hercegovini je zatvoreni način naplate cestarina.

  Cijenovnovnik možete pogledati na linkovima:

  Cjenovnik i kategorizacija vozila - JP Autoceste FBiH

  Цјеновник | Аутопутеви (autoputevirs.com)

  Bugarska

  U Bugarskoj je upotreba vinjete obavezna za vozila do najveće dopuštene težine od 3,5 t. Vozila do 3,5 t, koja također vuku prikolicu, moraju kupiti dvije vinjete. Godišnja vinjeta nije povezana s kalendarskom godinom, ali vrijedi godinu dana od odabranog datuma stupanja na snagu. Nije potrebno lijepiti elektronsku vinjetu na staklo, niti je potrebno dostaviti dokument koji dokazuje kupovinu vinjete tokom kontrole prometa.

   Moguće je kupiti i takozvanu vikend vinjetu koja vrijedi od petka od 12 sati do nedjelje do 23:59 sati. Cijena vinjete je 10 BGN (5 EUR).

   Vinjeta za vozila do 3,5 t   

   

  7 dana                       13 BGN (7 EUR )

  1 mjesec                    27 BGN (14 EUR)

  3 mjeseca                  48 BGN (24,5 EUR)

  1 godina                    87 BGN (44,5 EUR)

   

  Moguće je kupiti vinjetu na web stranici: Цени на електронните винетки в България — Vinetki.bg  ili putem posebnih automata na bugarskim graničnim prelazima. Plaćanje u prodajnim automatima moguće je samo kreditnom ili debitnom karticom.

  Moguća su elektronska plaćanja cestarine za vozila dopuštene mase veće od 3,5 t. Informacije su dostupne na https://tollpass.bg/en/

  Crna Gora

  U Crnoj Gori se cestarina plaća na autocesti Bar-Boljare, na dionici Smokvica – Mateševo. Za putnička vozila cestarina iznosi 3,50 EUR (visina iznad prve osovine do 1,3 m) ili 6,00 EUR (visina iznad prve osovine veća od 1,3 m), a za motocikle 1,50 EUR. Na relaciji Bar-Oodgorica plaća se tunel Sozina, koji za putnička vozila iznosi 2,50 EUR (visina iznad prve osovine do 1,3 m) ili 5,00 EUR (visina iznad prve osovine preko 1,3 m), za motocikle 1,00 EUR.

  Danska

  U Danskoj je izgrađeno više od 1.000 km autocesta, čija se upotreba ne plaća za putnička vozila. Plaćaju se samo mostovi Storebaeltsbroen i Oresundsbron.

  Za kamione s najvećom dopuštenom masom većom od 12 t cestarina se plaća putem sistema Eurovignette, koji uključuje zemlje Danske, Luksemburga, Nizozemske i Švedske. Moguće je kupiti dnevne, sedmične, mjesečne i godišnje vinjete, a cijena ovisi o broju osovina i EURO emisijskom razredu. Jedna vinjeta vrijedi za sve gore navedene zemlje.

  Francuska

  Francuska ima oko 10.000 km autocesta i njome upravlja nekoliko kompanija (npr. ADELAC, ASF, APRR, ATLANDES...). Korištenje autocesta uglavnom se plaća, ali neki tuneli također moraju biti plaćeni. Cestarina se može platiti gotovinom (EUR, CHF, USD) ili kreditnim karticama Eurocard Mastercard, Visa, Carte Bleue.

  Na početnoj - ulaznoj rampi dobijamo potvrdu o cestarini, koja je predočena na izlaznoj naplatnoj rampi.

  Ekološke vinjete - Crit'air

  Ekološke vinjete obavezne su u nekim francuskim gradovima za vozila stranih registarskih oznaka  Naljepnice se mogu kupiti samo putem interneta. Savjetujemo vam da naljepnicu naručite najmanje mjesec dana prije odlaska u Francusku. Više informacija dostupno ovdje 

  Grčka

  U Grčkoj je zatvoreni način naplate (određeni iznos za određenu dionicu autoceste). Više informacija na linku Home - Aυτοκινητόδρομος Αιγαίου A.E. (aegeanmotorway.gr)

  Hrvatska

   U Hrvatskoj je zatvoreni način naplate cestarina.

   Cijene možete pogledati Cjenik | Hrvatske autoceste (hac.hr)

   Italija

   Na skoro svim autoputevima u Italiji putarine se naplaćuju. Pored toga u Italiji se naplaćuju i tuneli: Frejus, Grand St.Bernard, Mont Blanc i Munt la Schera. Postoje dva sistema naplate putarina: zatvoreni i otvoreni. Većina autoputeva ima zatvoren sistem naplate putarina, pa se putarina naplaćuje samo na dionicama na kojima se vozi. Na početku pri ulasku na dionicu odnosno na ulaznoj naplatnoj stanici, uzima se karta koja se predaje prilikom plaćanja putarine na izlaznoj naplatnoj stanici. Svim vozačima se savjetuje da ne gube kartu za naplatu putarine, jer će u suprotnom morati da plate kaznu.

   Putarina se može plaćati u gotovini ili kreditnim karticama ili sistemom viacard na kojoj imate kredit od 25, 50 ili 75 EUR. Kartica se može kupiti na gotovo svim naplatnim  stanicama, pumpi, pošti, banci itd.

   Turisti u sistemu TELEPASS je ne mogu koristiti. Više informacija o tome možete pročitati Home - Autostrade per l'Italia.

   Ekološki porez

   RIM: Ograničenje za stari dio grada (ZTL – Zona Traffico Limitato) od ponedeljka do petka između 06:30h-18:00h, a subotom između 14:00h-18:00h. U tom periodu dozvoljeno je samo stanovnicima tog dijela grada sa vozilima sa posebnom dozvolom.

   Ukoliko se vaš hotel nalazi u ovom dijelu grada možete tražiti od menadžmenta hotela zahtjev za izdavanje dozvole. U tom slučaju hotel mora da prijavi registarski broj vašeg vozila i datum boravka ATAC-u koji vrši kontrolu saobraćaja na ograničenim područijima. Više na  Roma Mobilità | I nostri servizi on line, ovunque ti trovi (romamobilita.it)

    

   MILANO: Za vožnju po centru Milana potrebna je dodatna ekološka naknada – ECOPASS, koja je obavezna za sve benzince EURO standarda 0,1 i 2, kao i za dizel vozila standarda EURO 2 i 3. Po posebnom nalogu starija dizel vozila (standard  EURO 0 i 1) ne smiju se kretati centrom Milana. Takse ne moraju plaćati motociklisti. Taksa  važi od ponedeljka do petka 07:30h-19:30h. Iznos zavisi od eco klase kojoj vozilo pripada i kreću se od 2-10 EUR. Više na Home - Comune di Milano

    

   Mađarska

   • U Mađarskoj vozila do 3,5 t (putnička vozila, laka teretna vozila, motori, prioritetna vozila), kamperi i autobusi na autocestama zahtijevaju kupovinu vinjete, koja nije u obliku naljepnice. U trenutku kupovine potreban vam je registarski broj vozila i dobijete  samo elektronski certifikat, koji morate čuvati tokom cijelog putovanja, pa čak i godinu dana nakon isteka, jer je to ujedno i rok za izricanje kazni za nekorištenje vinjete. Moguće je kupiti 10-dnevnu, mjesečnu i godišnju vinjetu koja vrijedi od 1.01. tekuće godine do 31.01.sljedeće godine (vrijedi 13 mjeseci).
   • Vinjeta za putnička vozila obvezna je i na dionici autoceste Pince-Leteny (karta). Regionalne godišnje vinjete namijenjene su prvenstveno lokalnim stanovnicima, koji autoceste koriste samo na određenim dionicama unutar jedne regije.
   • Vinjeta se mora kupiti na posebnim strojevima na mađarskim benzinskim stanicama ili putem interneta.
   • Za kamione veće od 3,5 t najveće dopuštene težine elektronički sistem naplate cestarine HU-GO uveden je 1.01.2013.god. Iznos cestarine zavisi o kilometraži, broju osovina vozila i ekološkoj klasi vozila. Cestarine za ta vozila plaćaju se za autoceste, brze ceste i za neke glavne ceste.
   • Za jedno putovanje u Mađarsku moguće je HU-GO ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉSI RENDSZER kupiti relacijsku kartu na prodajnim mjestima ili na web stranici (za registrirane korisnike kupovina je moguća 30 dana prije putovanja, za neregistrovane korisnike karta vrijedi do kraja sljedećeg dana od kupovine).
   • Za česte korisnike mađarskih autocesta s kamionima preporučuju kupovina OBU-on jedinice. Potrebna je registracija na HU-GO ELEKTRONIKUS ÚTDÍJSZEDÉSI RENDSZER.

   Nizozemska

   • Cestarina se ne plaća u Nizozemskoj. Plaćaju se samo tuneli Kil i Westerschelde.
   • Za kamione s najvećom dopuštenom masom većom od 12 t cestarina se plaća putem sistema Eurovignette, koji uključuje zemlje Danske, Luksemburga, Nizozemske i Švedske. Moguće je kupiti dnevne, sedmične, mjesečne i godišnje vinjete, a cijena ovisi o broju osovina i EURO emisijskom razredu. Jedna vinjeta vrijedi za sve gore navedene zemlje.

   Njemačka

   Njemačka ima dobro razvijenu mrežu autocesta koja pokriva gotovo 13.000 km autocesta. Cestarina se ne plaća za putnička vozila.

   Više informacija o njemačkoj cestarini za teretna vozila možete pronaći na linku Toll Collect | Cestarina za teretna vozila u Njemačkoj (toll-collect.de)

   U većini njemačkih gradova ulazak vozila u gradska središta je ograničen - popis gradova može se naći na web stranici  Umwelt-Plakette.de – Green-Zones.eu. Za ulazak u zonu ograničenja prometa potrebno je dobiti naljepnicu koja određuje kojem emisijskom razredu vozilo pripada.

   Norveška

   Cestarine se u Norveškoj plaćaju u gotovini (NOK), kreditnim karticama ili elektronskim sistemom AUTOPASS koji je također namijenjen turistima koji otvore račun na web stranici i zatim bez zaustavljanja koriste autoceste.

   U slučaju plaćanja gotovinom ili karticom, potrebno je koristiti naplatnu stazu s oznakom "Manuell". U suprotnom, i ako izazovete zastoj, možete biti kažnjeni . Neke naplatne rampe, npr u Oslu, rade samo automatski, pa je preporučljivo otvoriti Autopass račun na web stranici www.autopass.no prije polaska na put . Nakon unosa podataka i kreditne kartice, 300 NOK (cca. 40 EUR) bit će vam zadržano u razdoblju od 85 dana, a neiskorišteni iznos nakon tog vremena bit će vraćen na vaš račun.

   Vozila preko 3,5 t (osim kampera) moraju sklopiti ugovor o naplati cestarine i biti opremljena naplatnom karticom koja se može naručiti na web stranici www.autopass.no

   Sva vozila koja prolaze naplatne rampe na području glavnog grada Norveške Osla naplaćivat će se prema ekološkoj klasi.

   Na web stranici www.autopass.no/ed potrebno je izvršiti registraciju i unijeti podatke o vozilu. Trenutno se naplata cestarine prema ekološkoj klasi vozila uvodi samo u Oslu, no u budućnosti će se uvesti i na drugim cestama. Više informacija dostupno je na www.autopass.no .

   Postoji i cestarina ili ekološka naknada za ulazak u neka gradska središta. Cijene za ptničkavozila do 3,5t i do 6m dužine su sljedeće:

    

   Oslo 37 NOK

   Bergen 64 NOK

   Kristiansand 21 NOK

   Nord Jæren - Stavanger 20 NOK

   Namsos 18 NOK

   Tonsberg 15 NOK

   Trondheim 20 NOK

   Poljska

   U Poljskoj se cestarina za putnička vozila i motocikle plaća na autocestama A1 Nowa Wies-Rusocin, A2 Strykow-Konin-Poznan-Swiecko i A4 Wroclaw-Katowice-Krakow.

   Na autocesti A1 cestarine se mogu platiti gotovinom (PLN, EUR i USD - primaju se samo novčanice u stranoj valuti, razlika se vraća u PLN) ili karticama Visa, Mastercard, Maestro i Diners ili elektroničkim plaćanjem cestarine s AmberGO sustav. Više informacija o cestarinama na autocesti A1 dostupno je na a1.com.pl/en .

   Na autocesti A2, na dionici Konin ModŁa-Poznan-Swiecko, cestarine se plaćaju gotovinom (PLN, EUR i USD - prihvataju se samo novčanice u stranoj valuti, razlika se vraća u PLN) ili kreditnom i debitnom karticom Visa i Mastercard kartice. Više informacija o cestarinama na dionici autoceste A2 dostupno je na www.autostrada-a2.pl .

   Na dionici autoceste A2 Konin (istok)-Strykow cestarina se plaća elektronskim putem putem sustava eToll. Više informacija dostupno je na etoll.gov.pl

   Na dionici A4 Katowice (CP Myslowice) - Krakow (CP Balice) cestarine se mogu platiti gotovinom (PLN, EUR i USD - prihvataju se samo novčanice u stranoj valuti, razlika se vraća u PLN) ili karticama Visa, Mastercard i Maestro kartice. Cestarinu na ovoj dionici moguće je platiti i elektronski putem sustava A4Go. Više informacija dostupno je na www.autostrada-a4.com.pl .

   Na autocesti A4 na dionici Bielany Wroclawkie-Gliwice Sosnica cestarina se plaća putem sustava eToll. Više informacija dostupno je na etoll.gov.pl .

   Sjeverna Makedonija

   U Sjevernoj Makedoniji izgrađeno je oko 250 km autocesta. Korištenje se plaća gotovinom (MKD, EUR), kreditnim karticama (MASTERCARD, DINERS, VISA), na autocesti Tabanovtse - Gevgelija, kao i MTAG elektroničkom karticom ili beskontaktnom MCARD karticom, koja se može kupiti na naplatnim postajama. Cijena elektronske kartice je 1200 MKD, beskontaktna kartica je 100 MKD, a za oboje je minimalni mogući iznos naplate MKD 300. Više o autocestama i cestarinama u Makedoniji saznajte na www.roads.org.mk

   Slovačka

   Vinjeta za kategoriju

   1 godina

   365 dana

   1 mjesec

   10 dana

   Motorno vozilo ili vozilo s priključnim vozilom (ukupno do 3,5 t NDM)

   60,00 EUR

   60,00 EUR

   17,00 EUR

   12,00 EUR

   Prikolice do 3,5 t (ako je ukupno s vozilom većim od 3,5 t NDM)

   60,00 EUR

   60,00 EUR

   17,00 EUR

   12,00 EUR

   Vozači vinjetu mogu kupiti na posebnim aparatima za vinjete na benzinskim postajama i graničnim prijelazima u Slovačkoj ili na www.eznamka.sk web stranici. U trenutku kupovine potrebno je u sistem unijeti tačan broj registarske tablice, a kupac dobiva i potvrdu o kupovini

   - vinjeta do 3,5 t: vrijedi za sve putničke automobile i teretna vozila do 3,5 t najveće dopuštene mase na koju se može pričvrstiti prikolica, ali ukupna dopuštena masa ne prelazi 3,5 t.

   - vinjeta za prikolice do 3,5 t: potrebna je za vuču prikolice (uključujući laku prikolicu do 750 kg) u slučaju da najveća dopuštena masa prelazi 3,5 t.

   Prilikom ulaska u Slovačku austrijskom magistralnom cestom B9 (granični prelaz Berg/Petržalka) nije vam potrebna vinjeta do centra Bratislave. Vinjeta također nije potrebna za motocikle, potrebna je samo ako motocikl ima i bočnu prikolicu.

   Slovenija

   Upotreba vinjeta obvezna je za upravljanje motornim vozilima najveće dopuštene mase ne veće od 3,5 t na autocestama i brzim cestama kojima upravlja Dars. 

   E-vinjete se mogu kupiti putem interneta i na fizičkim prodajnim mjestima, uključujući AMZS centre.

   Na snazi su tri kategorije vinjeta: Klasa 1 - motocikli 2A klase - vozila do 3,5 t, čija je visina iznad prve osovine do 1,3 metra 2B klasa - vozila do 3,5 t čija je visina iznad prve osovine 1,3 metra ili veća

   Skupina vinjeta 2B uključuje vozila u kojima je visina vozila izmjerena od tla na prvoj osovini vozila jednaka ili veća.
   Izuzetak su kamperi koji, bez obzira na visinu vozila iznad prve osovine, pripadaju skupini 2A. Popis vozila iz skupine 2B možete pronaći ovdje: www.dars.si


   Srbija

   U Srbiji se cestarina plaća gotovinom (RSD, EUR) ili kreditnim karticama (MASTERCARD, MAESTRO, VISA, AMERICAN EXPRESS).

   Cestarina se može platiti i putem unaprijed plaćenog bezgotovinskog sistema naplate cestarine - ENC.

   Više informacija o cestarini u Srbiji možete pronaći na Насловна - ЈП "Путеви Србије" (putevi-srbije.rs)

   Turska

   Cestarine i mostarine se u Turskoj ne mogu platiti u gotovini. Čak i stranci mogu plaćati samo prepaid HGS karticom za cestarinu koju je moguće kupiti u pošti (PTT), te na nekim benzinskim pumpama i stajalištima na autocestama. HGS kartica košta 10 TRY, a minimalni iznos koji trebate unijeti na karticu je 60 TRY.

   Velika Britanija

   U Britaniji se plaćaju određeni tuneli, mostovi i autocesta M6 u Birminghamu, koja se plaća po dvije cijene - dnevnu i noćnu.

   Na autocesti M25, tunel Dartford (sjeverni smjer) i most kraljice Elizabete II (južni smjer) plaćaju se samo elektroničkim putem  i u trgovinama Payzone. Cestarina na ovoj dionici plaća se svaki dan između 6:00 i 22:00 sata , a plaćanje se vrši na web stranici www.gov.uk/dartford

   Naknada za zagušenje također se plaća za vožnju u središtu Londona. Više na  https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge.

   Sva vozila (osim motocikala) koja ne ispunjavaju zahtjeve za emisiju bit će podložna oaveznoj naknadi za T-naplatu. Više na https://tfl.gov.uk/modes/driving/emissions-surcharge?intcmp=45125.

   Kako bi se smanjio broj dizelskih kamiona, a time i zagađenje, uvedena je Zona niskih emisija (LEZ). Više na https://tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone.

   Gradska cestarina također se izračunava u strogom centru Durhama, a više na www.durham.gov.uk

    

   Češka

   Vinjete:

   Motorno vozilo do 3,5 t:

   10 dana - 310CZK (12,80 EUR)

   1 mjesec - 440 CZK (18,10 EUR)

   1 godina - 1.500 CZK (61,80) EUR

    

   Informacije o elektronskim vinjetama u Češkoj možete potražiti ovdje

   Godišnja vinjeta vrijedi godinu dana od datuma kupovine. Za motocikle nije potrebna vinjeta. Izuzeća od vožnje bez vinjete primjenjuju se i na električna vozila, vozila na vodik i hibridna vozila (ako su emisije CO2 ne smije prelaziti 50 g/km). Da biste zatražili izuzeće, potrebno je unaprijed ispuniti dostupan obrazac za www.edalnice.cz.

   Češke elektronske vinjete mogu se kupiti i u poslovnicama Czech Post i EuroOil te na posebnim strojevima na nekim graničnim prijelazima.

   Za vozila iznad 3,5 t koristi se elektronska usluga naplate cestarine (MyTO), pri čemu se cestarina izračunava prema kilometraži na autocestama, brzim cestama, ali i na nekim regionalnim cestama. Prije vožnje cestama s naplatom cestarine potrebno je kupiti mobilni uređaj za vozilo na benzinskoj postaji, za što je potrebno platiti polog od 1.550 CZK i učitati najmanje 1.000 CZK avansa na karticu. 

   Španija

   U Španiji je izgrađeno oko 3000 km autocesta čije se korištenje plaća. Cestarine se mogu platiti gotovinom, kreditnim karticama (Visa, Mastercard, ...) te elektronskim sistemom "Telepeaje" ili "Via T".

   Više informacija o španskim cestarinama možete dobiti na web stranici www.autopistas.com

   Švedska

   Švedska ima oko 1.900 km autocesta, a cestarina se ne plaća za putnička vozila. Plaća se gradska cestarina u Stockholmu i Göteborgu te cestarina na mostovima Oresundsbron, Motala i Sundsvall.

   Plaćanje gradske cestarine u Stockholmu i Göteborgu potrebno je za sve automobile i teretna vozila maksimalne težine do 14 t. Iznimka su motociklisti i vozila hitnih službi. Gradski sustav naplate cestarine osmišljen je tako da kada vozilom prijeđete kontrolnu tačku na gradskoj cesti, kamera slika registarske tablice vašeg vozila. Krajem mjeseca vlasnik vozila dobija uplatnicu u svom domu (uključujući i inozemstvo), koju mora platiti u navedenom roku.

   Više informacija o plaćanju cestarine u Švedskoj možete pronaći i na web stranici - www.transportstyrelsen.se

   Za kamione s najvećom dopuštenom masom većom od 12 t cestarina se plaća putem sistema Eurovignette, koji uključuje zemlje Danske, Luksemburga, Nizozemske i Švedske. Moguće je kupiti dnevne, sedmične, mjesečne i godišnje vinjete, a cijena ovisi o broju osovina i EURO emisijskom razredu. Jedna vinjeta vrijedi za sve gore navedene zemlje.

   Švicarska

   Za vožnju autocestama i brzim cestama potrebna je vinjeta koja je samo godišnja i vrijedi 14 mjeseci.

   Cijena godišnje vinjete je 40,00 CHF, ali vam je potrebna i za motorno i za eventualno priključno vozilo.

   Vinjeta za kategoriju 1 godina

   Motocikl 40,00 CHF (44,00 EUR)

   Motorno vozilo do 3,5t 40,00 CHF (44,00 EUR)

   Prikolica do 3,5 t 40,00 CHF (44,00 EUR)

   Od 1. avgusta 2023. godine u Švicarskoj su uvedene elektronske vinjete. E-vinjetu možete kupiti na www.e-vignette.ch . Više informacija o švicarskoj vinjeti možete dobiti na web stranici www.bazg.admin.ch .