mbihamkfacebooktwitterrss rss

Prijava za Newsletter

Magazin BIHAMK AUTO


Croatian Arabic English French German Italian Macedonian Russian Serbian Slovenian Spanish Turkish
Stanje na putevima PDF Ispis
Petak, 18.04.2014. 19:09

U većem dijelu BiH saobraćaj se  odvija po pretežno mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Uslijed obilnih  padavina povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putni pravac Sarajevo-Foča,  Bugojno- Kupres,  Bugojno- Novi Travnik i Crna Rijeka-Jajce.  Na dionicama sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo magistralne puteve Sarajevo-Semizovac-Srednje, Kladanj-Olovo, Simin Han-Kalesija, Karuše-Tešanj i Livno-Bosansko Grahovo.

Iako zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH više nije na snazi, apelujemo na vozače da, u zavisnosti od vremenske situacije, na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod i Velika Kladuša  na ulazu u našu zemlju čeka se do 1 sat a na graničnom prelazu Bosanska Gradiška čeka se do 40 minuta. Na ostalim graničnim prelazima pojačan je promet vozila ali nema dužih zadržavanja. Na GP Kamensko, zbog radova u Hrvatskoj, ne mogu saobraćati teretna vozila . Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica-Vinjani Donji.
....................................
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“ Saobraćajne nezgode jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina. Procjenjuje se da bi oko 70% djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške povrede da su bila ispravno vezana u odgovarajućoj autosjedalici. Zato ZAŠTITITE VAŠE DIJETE – UVIJEK  KORISTITE AUTOSJEDALICU !

................................
U kontekstu predstojećih uskršnjih i prvomajskih praznika, iz slovenačke kompanije za autoceste “DARS” d.d. podsjećaju vozače da je na autoputevima i brzim cestama u Sloveniji obavezna upotreba vinjeta, te da je u 2014. godini uvedena nova kategorija putarine (2B) za sva vozila mase do 3.5 tone i visine 1.30 metara i više iznad prednje osovine. Godišnja vinjeta za sva vozila koja pripadaju novoj, 2B kategoriji putarine košta 220 EUR, mjesečna 80 EUR, a sedmična 40 EUR.
..............................
RADOVI:

Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Karuše-Tešanj,  zbog sanacionih radova na mostu u Jelahu, saobraća  se  naizmjenično, jednom  trakom.
Simin Han-Kalesija, zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetu Šikare), zbog deminerskih radova od 08 do 16 sati moguće su kraće obustave saobraćaja.

M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18

Sarajevo-Semizovac- u toku su radovi na redovnom održavanju magistralnog puta, zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća jednom trakom.
Semizovac-Srednje-zbog izvođenja radova na sanaciji dva mosta i saobraćajnici između njih saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-408
Dubovsko-Kulen Vakuf, u toku su sanacioni radovi, zbog čega se u vremenu od 08 do 17 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.
R-445
Semizovac-Ilijaš (skretanje za Nebočaj), u toku su sanacioni radovi, zbog čega se u vremenu od 07 do 23 sati saobraća usporeno.


KANTON SARAJEVO:
-Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale, obustavljen je saobraćaj u ulici Terezija (u smjeru Skenderija-Grbavica), na potezu od objekta JP Ceste FBIH do raskrsnice sa ulicom  Vrbanja. Saobraćaj je preusmjeren u dvije preostale trake (dvosmjerno). 
-Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta  je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).
-Zbog rekonstrukcije i izgradnje Južne longitudinale u ulici Zagrebačka izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.
-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u  ulicama: Barice, Hasana  Kikića i Zmaja od Bosne.

 
Zabrane/Ograničenja PDF Ispis
Petak, 18.04.2014. 05:59
Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.
ZABRANE:
M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.


 


Copyright © 2010-2013 BIHAMK U.G. Sarajevo. Sva prava zadržana.