Aktuelno

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA BIHAMK-A (april/travanj 2024. godine)

Delegatkinje i delegati Skupštine BIHAMK-a okupili su se u Sarajevu.

U utorak, 23. aprila/travnja 2024. godine, u Sarajevu je održana Redovna godišnja Skupština BIHAMKa, na kojoj su delegati usvojili Izvještaj o radu u 2023, te Finansijski izvještaj o poslovanju, Izvještaj nezavisnog revizora, kao i Plan rada za 2024. godinu, te Finansijski plan, sa investicijama.

Bila je ovo prilika da se konstatuje da je 2023. godina za BIHAMK bila izuzetno uspješna, u kojoj smo došli od brojke od 73.706 članova, što je najviše u 78 godina dugoj istoriji, od čega imamo više od 31% online učlanjenih, po čemu smo u evropskom vrhu.

Istovremeno, BIHAMK je, osim svakodnevnih informacija o stanju na cestama, uključujući i vrlo posjećene kamere BIHAMKa na redizajniranoj web stranici, posvećeno pružio više od 50.000 usluga pomoći na cesti, što je, u prosjeku, preko 130 usluga dnevno, kako za svoje članove i članove inozemnih, evropskih klubova, tako i za građane po osnovu ugovora sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o pružanju pomoći na osnovu posebne naknade koja se plaća prilikom registracije vozila.

Na osnovu takvih rezultata, BIHAMK je poslovao pozitivno, otvarajući time pretpostavke i za nastavak novih investicija, posebno u oblastima nabavke novih vozila i uređaja za pružanje pomoći, te daljnje digitalizacije poslovnih procesa koji će olakšati i pojednostaviti komunikaciju sa članovima i našim klijentima, a što će nas zadržati na neupitnom mjestu lidera u poslovima pomoći na cesti, i svojevrsnog sinonima za ove usluge.

Kao punopravni član FIA, Svjetske Automobilske Federacije, BIHAMK će i dalje nastaviti aktivnosti i projekte na povećanju sigurnosti vozača na cestama u Bosni i Hercegovini, promovirajući politiku tzv. zelene energije, uključujući i pitanje daljnjeg razvoja auto i karting sporta, kroz formiranje posebne organizacije na nivou Bosne i Hercegovine, koja bi u doglednoj budućnosti trebala da u potpunosti zaživi i preuzme sve ingerencije u ovom bitnom segmentu.

Skupština BIHAMKa je upoznata i podržala je Inicijativu nadležnog organa, JP Ceste FBiH, za povećanje posebne naknade u Federaciji BiH za usluga pomoći na cesti i informacije o stanju na cestama, koja sada iznosi 8 KM, i koja se nije mijenjala već 29 godina, a posebno s obzirom na činjenicu da već godinu dana u Republici Srpskoj ona iznosi 12 KM za putnička, a 18 KM za teretna vozila, što građane Federacije BiH dovodi u neravnopravan položaj!

Uz usvajanje izmjena Statuta, koji će osigurati bolje funkcioniranje organizacije, Skupština je za nedostajućeg člana Upravnog odbora izabrala Igora Radojičića iz Banja Luke, što bi trebalo donijeti kvalitet više u daljnjim poslovnim aktivnostima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u okviru FIA.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti