Članak top banner 970x90
Vijesti

Mercedes-Benz: 130 godina od debija prvog serijskog automobila na svijetu

Mercedes-Benz slavi 130 godina od lansiranja Benz Motor-Velociped, prvog masovno proizvedenog automobila na svijetu. Primjerak ovog modela nedavno je temeljito restauriran.

Autor: BIHAMK

Prije 130 godina lansiran je prvi svjetski automobil masovne proizvodnje, iako bi prema današnjim standardima to bila maloserijska proizvodnja. Riječ je o automobilu Benz Motor-Velociped, modelu koji se proizvodio između 1894. i 1902. godine.

Da bi obilježio 130 godina od njegovog lansiranja, Mercedes-Benz je nedavno temeljito obnovio originalni primjerak, koji je uredno vožen oko tvornice u Sindelfingenu. Model Benz Motor-Velocipede je ustvari napravljen u Mannheimu, u vrijeme dok je Njemačka bila ustrojena kao carstvo.

Zanimljivo je da je prvi serijski automobil na svijetu, shodno ondašnjim dostignućima, pogonio maleni motorić sa svega jednim cilindrom, a razvijao je samo 1,5 konjskih snaga. Tako je prvi svjetski serijski proizvedeni automobil, koji je usput rečeno imao dužinu od svega 2,25 metara (manji od Smarta), dostizao maksimalnu brzinu od 20 km/h.

Dvije godine kasnije, "Velo", kako su ga od milja zvali, će dobiti snažniji motor kao i luksuznu verziju. Potonji je bio opremljen izduženom karoserijom, mjenjačem s tri brzine, novim presvlakama, posebnim sjedištem straga za dijete, kao i “kurblom” za pokretanje motora. Pneumatske gume su bile dostupne kao opcija.

Tokom osam godina proizvodnje, Benz Motor-Velocipede proizveden je u otprilike 1.200 primjeraka. Prije 130 godina cijena ovog modela bila je 2.000 ondašnjih maraka.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo