Aktuelno

Informacija o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u BIH u 2023.g.

Tokom protekle 2023. godine na bosanskohercegovačkim putevima/cestama dogodilo se ukupno 35.148 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je 7.665 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 27.488 saobraćajnih/p

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubila 255 lica/osobe, 1.695 lica/osoba zadobilo je teže tjelesne povrede/ozljede, dok je 9.249 lica/osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede/ozljede.

Tokom protekle 2023. godine registrovano/registrirano je 3.827 nezgoda više u odnosu na 2022. godinu, što izraženo u postotcima/procentima prikazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih/prometnih nezgoda za 10,89 %. Broj saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim/ozlijeđenim licima je povećan za 435 saobraćajnih/prometnih nezgoda ili 5,68 %. Kada su u pitanju saobraćajne/prometne nezgode sa materijalnom štetom u protekloj godini registrovano/registrirano je 3.397 nezgoda više u odnosu na 2022. godinu, odnosno 12,36 %.

U saobraćajnim/prometnim nezgodama na putevima/cestama širom BiH u toku protekle godine u prosjeku je svaki dan zabilježeno više od 96 saobraćajnih/prometnih nezgoda u kojima je teže povrijeđeno/ozlijeđeno više od 4 lica/osobe, dok je lakše tjelesne povrede/ozljede svakodnevno pretrpjelo više od 25 lica/osoba. Prosječna smrtnost u saobraćajnim/prometnim nezgodama u BiH iznosi nešto više od 7 poginulih na 1000 saobraćajnih/prometnih nezgoda.

Kompletnu informaciju možete pogledati OVDJE

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti