Make Roads Safe

BIHAMK (Bosanskohercegovački auto-moto klub) se uz brojne klubove širom svijeta priključio globalnoj kampanji "Učinimo ceste sigurnim" - "Make Roads Safe", koja se realizuje pod pokroviteljstvom FIA Fondacije.

Osnovni cilj kampanje je probuditi svijest političara, medija i svih učesnika u saobraćaju i ukazati na globalnu sigurnost saobraćaja na cestama kao prioritetno pitanje za daljnji razvoj čovječanstva. Kampanja je pokrenuta kako bi se usvojio desestogodišnji Akcijski plan, vrijedan 300 miliona dolara, namjenjen poboljšanju cestovne sigurnosti u zemljama u razvoju i kako bi se za cestovnu sigurnost odvajalo najmanje 10% proračunskog novca koji Svjetska banka i drugi međunarodni donatori namjenjuju cestovnoj sigurnosti.

Prema statističkim podacima u saobraćajnim nezgodama svaki dan na cestama širom svijeta strada oko 3000 osoba od toga je 500 djece. Dakle svakih 6 sekundi neko umre ili postane invalid na cestama, dok svake 3 minute pogine jedno dijete.

Ukoliko navedene podatke zbrojite za godinu dana broj poginulih u saobraćajanim nezgodama širom svijeta prelazi brojku od 1,2 milona osoba, dok je broj povrijeđenih 50 miliona.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije saobraćajne nezgode se nalaze među deset vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. One su poslije AIDS-a najveće ubojice mladih ljudi.

Glavna aktivnost u toku ove kampanje jeste potpisivanje peticije koja će biti upućena Generalnom sekretaru UN prije održavanja rasprave o sigurnosti na cestama na Generalnoj skupštini UN-a u novembru 2007. godine. Ujedinjene Nacije proglasile su 2007. godinom sigurnosti na cestama širom svijeta.

Osim navedene aktivnosti BIHAMK je vršio i podjelu brošura sa osnovnim porukama kampanje, a u osnovnim školama organizirao takmičenje učenika u izradi likovnih i literarnih radova na temu kampanje «Učinimo ceste sigurnim» kako bi animirao ne samo odrasle nego i najmlađe učesnike u saobraćaju, nakon čega su najbolji i nagrađeni.

Za više informacija posjetite stranicu:

http://www.fiafoundation.org/our-work/make-roads-safe