ERSC - Evropska povelja o cestovnoj sigurnosti

Evropsku povelju o cestovnoj sigurnosti“ javnosti je prvi put predstavila 29.01.2004.g. u Briselu tadašnja Potpredsjednica Evropske komisije i Komesar za transport i energiju, gđa Loyola de Palacio kao ključni element Evropskog akcionog programa za cestovnu sigurnost, a njena svrha je udruživanja organizacija civilnog društva u cilju ostvarenja smanjenja broja poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50% do 2010.g.

Evropska povelja o cestovnoj sigurnosti

„Evropsku povelju o cestovnoj sigurnosti“ javnosti je prvi put predstavila 29.01.2004.g. u Briselu tadašnja Potpredsjednica Evropske komisije i Komesar za transport i energiju, gđa Loyola de Palacio kao ključni element Evropskog akcionog programa za cestovnu sigurnost, a njena svrha je udruživanja organizacija civilnog društva u cilju ostvarenja smanjenja broja poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50% do 2010.g.

Inauguracija „Evropske povelje o cestovnoj sigurnosti“ organizirana je 06. aprila 2004. godine, u kontekstu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i Sedmice cestovne sigurnosti, u Dablinu uz prisustvo ministara transporta iz 15 zemalja članica EU i 10 država pristupnica, te 39 organizacija potpisnica iz sektora industrije, asocijacija koje okupljaju korisnike puteva, te privatnih i javnih institucija.

Širok spektar institucija civilnog društva na Evropskom nivou koje su prirodom svog djelovanja uključene u problematiku cestovne sigurnosti dobile su mogućnost ujediniti svoje napore potpisivanjem ove povelje i preuzimanjem obaveze provođenja saobraćajno-preventivnih mjera za koje se procjeni da bi mogle doprinijeti ostvarenju ciljeva Povelje.

Stavljanjem potpisa na Evropsku povelju o cestovnoj sigurnosti, BIHAMK udružuje snage sa preko 900 potpisnika s ciljem unapređenja cestovne sigurnosti u Evropi, što bi rezultiralo spašavanjem 25.000 ljudskih života godišnje i smanjivanjem smrtnosti uzrokovanih saobraćajnim nezgodama za 50% u EU do 2010. godine.

Cifra od 40.000 saobraćajnih nezgoda godišnje ili 109 nezgoda koje se svaki dan dese, 12.000 povrijeđenih i 430 poginulih na cestama Bosne i Hercegovine, bili su snažan motiv za BIHAMK da se priključi ovoj inicijativi Evropske komisije.

Ovim članstvom, BIHAMK se obavezuje da će u naredne tri godine sprovoditi aktivnosti unapređenja cestovne sigurnosti u Bosni i Hercegovini i to kroz slijedeće aktivnosti:

Organizirana predavanja o cestovnoj sigurnosti za 50.000 učenika osnovnih škola u BiH, te distribucija 100.000 brošura na temu sigurnosti djece u saobraćaju, kao najranjivijoj kategoriji učesnika u saobraćaju. 

Projekat promocije sigurne vožnje koji je prije svega usmjeren na reduciranje katastrofalnih posljedica konzumiranja alkohola i opojnih droga na ponašanje vozača u prometu. Projektom će biti obuhvaćeno oko 20. 000 mladih vozača, a planira se i raspodjela oko 50.000 brošura koje tretiraju ovu temu.
Saobraćajno-preventivna akcija zasnovana na faktoru neprilagođene brzine kao jednog od osnovnih uzroka smrtnosti među mladim vozačima. Akcija predviđa snažnu medijsku zastupljenost, te korištenje promotivnih postera koje će vidjeti oko 500.000 ljudi.

Kreiranje višenamjenske web stranice koja će omogućiti:
- prikupljanje i objavljivanje statističkih podataka o saobraćajnim nezgodama koji će biti uspoređeni sa regionalnim i podacima iz EU, te stavljeni na raspolaganje istraživačima, teoretičarima, novinarima, obrazovnim institucijama, nevladinim organizacijama i zakonodavcima.

  • informiranje vozača o trenutačnoj saobraćajnoj situaciji uz pružanje aktuelnih savjeta i upozorenja
  • neprekidnu edukaciju vozača o pravilima sigurne vožnje
  • pregled međunarodnih dokumenata i audiovizelnog sadržaja o cestovnoj sigurnosti
  • učešće posjetilaca web stranice u moderiranom forumu o različitim saobraćajnim temama.

Komitet za procjenu Evropske povelje o cestovnoj sigurnosti, prihvatio je BIHAMK-ovu aplikaciju za priključenje ovoj inicijativi Evropske komisije u novembru 2007. godine.

1.  Tekst Povelje o cestovnoj sigurnosti

2.  Kampanja „Uspori- izaberi život“

3.  Kampanja „Sigurnost djece u saobraćaju“