Putne novosti

UVOĐENJE DIGITALNIH VINJETA ZA AUSTRIJSKE AUTOCESTE

Austrijski auto-touring klub (ÖAMTC) obavještava vozače o uvođenju novog sistema digitalnih vinjeta za  autoceste u Austriji.  

Od 01. decembra/prosinca 2017.g. korisnicima austrijskih autocesta će, pored već postojećih vinjeta u formi naljepnica, biti na raspolaganju i digitalne vinjete. Cijene i period važenja digitalnih vinjeta i vinjeta -naljepnica će biti potpuno iste.

U početnom periodu korištenja, a vezano za pravnu regulativu koja se tiče prava potrošača, digitalna vinjeta mora biti kupljena najmanje 18 dana prije no što postane važeća, tako se digitalne vinjete koje će postati validne 01.12.2017.g. moraju kupiti online na dan 13.11.2017.g.

Od sredine 2018.g., digitalne vinjete koje postaju važeće sa danom online kupovine, moći će se nabaviti putem ÖAMTC-ovih prodajnih kanala, stoga se svim turistima koji će u narednih nekoliko mjeseci voziti austrijskim autocestama savjetuje da u tom periodu i dalje koriste vinjete-naljepnice.

Osnovna referenca za kupovinu digitalnih vinjeta bit će broj registracijskih tablica, a sve dodatne informacije o digitalnom sistemu naplate cestarine možete saznati putem linka: https://www.asfinag.at/toll/vignette/digital-vignette/

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti