Akcije

"THINK BEFORE YOU DRIVE"

Kampanja "Razmislite prije vožnje"

Stanje sigurnosti saodraćaja na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Evropi. Svjedoci smo svakodnevnih nezgoda koje za posljedicu imaju smrtnost ili teže povređivanje učesnika u saobraćaju.

Statistike pokazuju da ljudski faktor ima direktan uticaj na 90% saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga BIHAMK se uz vodeće svjetske auto klubove priključio globalnoj kampanji "Think before you drive" s osnovnim ciljem podizanja nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti na lokalnom i gobalnom nivou.


Kampanjom se naglašavaju kratke poruke o jednostavnim radnjama koje oduzimaju svega nekoliko trenutaka, a mogu spasiti život, kao i glavni faktori rizika koji mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda sa teškim i smrtnim posljedicama:

- korištenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje na prednjim kao i na zadnjim sjedištima vozila
- korištenje dječijih sigurnosnih sjedalica tokom vožnje
- podešavanje naslona za glavu
- provjeravanje stanja guma na vozilu

Pored navednog kampanjom su obuhvaćene i teme:
- vožnje u alkoholiziranom stanju
- vožnje nakon uzimanja lijekova
- korištenja mobitela tokom vožnje, kao i
- brzine vožnje

Kampanja je medijski popraćena (printani mediji, radio i TV stanice), dok je izvršena i podjela publikacija kao i mjerači pritiska, poklon firme Bridgstone.

Za više informacija posjetite stranicu:

http://www.bridgestone.com/responsibilities/corporate_citizenship/safety/tbyd/

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti