Akcije

TREĆA UN GLOBALNA SEDMICA CESTOVNE SIGURNOSTI

Generalna skupština UN proglasila je sedmicu od 4 - 10 maja 2015. trećom UN Globalnom sedmicom cestovne sigurnosti, koja je posvećena sigurnosti dijece u saobraćaju.

Ovo je prilika za sve nas da se dodatno angažujemo kako bi povećali njihovu sigurnost u saobraćaju.

Svaki dan više od 500 djece pogine u saobraćajnim nezgodama, dok desetine hiljada djece bude povrijeđeno, najčešće uzrokujući trajnu invalidnost.
Do 2015. godine, povrede u saobraćajnim nezgodama su bile vodeći uzrok smrtnosti za djecu preko 5 godina u zemljama u razvoju. Ukoliko se odmah ne poduzme neposredna i efikasna aktivnost po ovom pitanju broj povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama će se naglo povećati, stavljajući tako milione djece u opasnost.

UN su promovisale oficijelnu kampanju Globalne sedmice cestovne sigurnosti #SafeKidsLives.

Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK navedenu aktivnost u potpunosti podržava i pridružuje se. Podržite i vi kampanju potpisivanjem Deklaracije.

Sadržaj Dječije deklaracije prenosimo u cijelosti:

DJEČIJA DEKLARACIJA
ZA CESTOVNU SIGURNOST

Zašto hiljade djece gine ili biva povrijeđeno na cestama širom svijeta svaki dan? Zato što ne poduzimamo dovoljno za njihovu sigurnost.
Vi, naše vođe, nas trebate saslušati i djelovati.

Mi smo djeca. U budućnosti ćemo imati svoje pravo glasa, ali sada je na vama da nam pomognete. Mora se pokrenuti akcija što je prije moguće, ili se velikom broju djece neće pružiti prilika da odrastu i da se njihov glas čuje.

I upravo tako što ćete nam se pridružiti u pozivu na akciju kojom ćemo se pobrinuti da sva djeca putuju sigurna, vi, naše vođe i ostale odrasle osobe, možete mnogo pomoći.

Svi mi zaslužujemo siguran put od kuće do škole. Ceste moraju biti sigurne kako bi djeca mogla pješačiti do svojih škola. Želimo sigurne trotoare i biciklističke staze, želimo objekte na cesti za usporavanje saobraćaja i želimo sigurne pješačke prelaze tako da se možemo obrazovati bez straha da ćemo nastradati.

Apelujemo da sva vozila za prevoz djece, bilo gdje u svijetu, budu sigurna. Sva vozila i autobusi trebaju imati sigurnosne pojaseve. Kad se djeca voze sa odraslima na motociklima i skuterima, ona moraju imati kacige koje će ih štiti.

Mi znamo da nošenje kacige ili korištenje sigurnosnog pojasa spašava život.

Kombinacija alkohola i vožnje izuzetno je rizična. Opasna je i prebrza vožnja. Ljudi koji brinu o djeci ne bi trebali činiti ove stvarni. Niko ih ne bi trebao činiti. Policija treba poduzimati veće napore da nas zaštiti i zaustavljati ljude koji brzo voze ili koji piju i voze. Moramo biti stalno sigurni – i kad smo vani sa našim porodicama, kad se igramo ili idemo u školu.

Moraju se usvojiti odgovarajući zakoni, naši glasovi se moraju čuti, te poduzeti akcija kako bi se omogućile sigurne ceste za svu djecu, u cijelom svijetu.

Stoga pozivamo vas, svjetske lidere, da akciju protiv smrtnog stradavanja na cestama učinite jednim od novih ciljeva svjetskog razvoja. U kojem god kutu svijeta živjeli, želimo i očekujemo cestovnu sigurnost za naše prijatelje, porodicu i nas same.

Mi smo samo djeca i naši glasovi se ne čuju uvijek. Zato trebamo vas da nam pomognete tako što ćete pokrenuti akciju. Ako nam obezbjedite sigurne ceste sada, bićemo dobar primjer generacijama koje dolaze. Molimo vas da nas saslušate i djelujete.
Spasite dječije živote.

POTPIŠITE DJEČIJU DEKLARACIJU

Podrži globalnu akciju #Safie-jem
1.Preuzmi predložak
2.Napiši svoju poruku za cestovnu sigurnost
3.Napravi fotografiju držeći poruku
4.Postavi fotografiju na Facebook, Twitter i Instagram uz hashtagove #Safie i #SaveKidsLives

PREUZMI PREDLOŽAK ZA #Safie

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti