Saobraćajno - preventivne akcije

"SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT"

Prema provedenim istraživanjima značajan broj života mogao bi biti spašen ukoliko bi putnici u vozilu koristili jedan od najznačajnijih pasivnih sistema zaštite u vozilu - sigurnosni pojas.

Iz tog razloga BIHAMK kao jedna od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja u saradnji sa JP Ceste FBiH realizuej preventivnu kampanju korištenja sigurnosnog pojasa i dječijih autosjedalica pod nazivom „Veži se – Sigurnosni pojas spašava život“. Pomenuta kampanja se provodi u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) priključio i BIHAMK.

Primarni cilj kampanje odnosi se na poboljšanje stepena sigurnosti u saobraćaju skretanjem pažnje na značaj korištenja sigurnosnih pojaseva i sjedala za djecu tokom vožnje. Na ovaj način nastojimo povećati svijest građana o značaju korištenja elemenata pasivne sigurnosti - sigurnosnog pojasa i dječije autosjedalice i na taj način smanjiti broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u saobraćajnim nezgodama. Kampanja obuhvata različite aktivnosti: podjela informativno-edukativnih brošura, promotivnog materijala (majice, kape, kese) na najfrekventnijim raskrsnicama većih gradova, emitovanje radio džinglova na najslušanijim radio stanicama, kao i emitovanje video spotova na TV stanicama.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti