Saobraćajno - preventivne akcije

DA LI STE RODITELJ SA 5 ZVJEZDICA U AUTOMOBILU

Svakih osam minuta u svijetu jedno dijete izgubi život u saobraćajnoj nezgodi.

Povrede djece, uzrokovane saobraćajnim nezgodama predstavljaju jedan od četiri najčešća uzroka smrti djece od 5 do 17 godina starosti. Gubitak života djece u saobraćajnim nezgodama poprima razmjere globalne epidemije koja bi se mogla dodatno pogoršati ukoliko se uzmu u obzir prognoze o povećanju rasta svjetskog stanovništva i broja putovanja.

Želite li biti odgovoran roditelj kada je u pitanju zaštita vašeg djeteta u autu? Počnite tako što ćete poštivati zakon kojim se štiti vaše dijete i uvijek koristite sigurnosni pojas i budite uzor vašem djetetu!

Stavovi roditelja su od ključnog značaja za formiranje navika kod djece. Da bi svojim ponašanjem bili pozitivan primjer djeci, roditelji i druge odrasle osobe koje putuju vozilom moraju primijenjivati zakon o korištenju dječijih zaštitnih sistema i sigurnosnih pojaseva, tako što će vezivati svoje sigurnosne pojaseve prilikom svakog putovanja, na svim sjedištima, odnositi se sa poštovanjem prema ostalim učesnicima u saobraćaju, te se pridržavati svih propisa cestovnog saboraćaja.
Svake godine 186.300 djece starosti ipod 18 godina pogine u saobraćajnim nesrećama u svijetu. 36% poginule djece u saobraćajnim nezgodama su bili putnici u vozilu. Dječiji sigurnosni sistem (DDS) je jedini pasivni element sigurnosti u vozilu prilagođen djeci i korištenje dječije autosjedalice može smanjiti rizik od pogibije djece u saobraćajnim nezgodama za 80%.

Izaberite odgovarajuću autosjedalicu

Za dijete je najsigurnija vožnja u testiranoj i provjerenoj autosjedalici. Svaka sjedalica mora imati na sebi oznaku atesta sigurnosti (homologacijski dokument) Regulacije 44 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44).

Bitno je naglasiti da roditelji moraju izabrati odgovarajuću autosjedalicu za svaku fazu razvoja djeteta. Od rođenja do 12 godine, dječije tijelo prolazi kroz izuzetan preobražaj. Dječiji sigurnosni sistemi moraju se prilagoditi ovim promjenama kako bi osigurali najveću moguću zaštitu u svim fazama rasta. 

Tipologiju dječijih autosjedalica i činjenice vezane za dječije autosjedalice i cestovnu sigurnost možete pogledati ovdje

Postavite dječiju autosjedalicu u odgovarajućem pravcu

U prvim mjesecima života djeteta, do 15-tog mjeseca, dječije sjedalice trebaju biti okrenute suprotno od smjera vožnje kako bi garantovale zaštitu glave u stadiju rasta kada bebin vrat i kičma još uvijek nisu dobro formirani. Autosjedalicu za djecu stariju od 15 mjeseci možete postaviti okrenutu prema naprijed, jer tako pruža najbolju zaštitu za leđa i unutrašnje organe.

Kako ispravno postaviti dječiju sjedalicu u vozilu?

Pravilno pričvršćivanje sistema za zaštitu djece u vozilu je od presudnog značaja za osiguravanje njegove učinkovitosti u slučaju saobraćajne nezgode. Posljedice loše postavljene sjedalice mogu biti podjednako ozbiljne, kao i putovanje bez bilo kakve zaštite. Pažljivo pratite upute za fiksiranje dječije sjedalice u autu pomoću sigurnosnog pojasa ili koristite ISOFIX ili LATCH ukoliko su dostupni. ISOFIX i LATCH su se pokazali kao najučinkovitiji sistemi za fiksiranje dječije sjedalice. U oba sistema, dva priključka ili sidra spajaju bazu autosjedalice direktno na strukturu vozila. Ukoliko vozilo nema ISOFIX ili LATCH sistem, autosjedalica mora biti pričvršćena korištenjem konvencionalnih sigurnosnih pojaseva u skladu sa uputama za korištenje dječijih autosjedalica.

Dobro montirana sjedalica ne bi smjela dozvoliti pomicanje prema naprijed niti lijevo-desno za više od dva centimetra kod naslona sjedišta kada je uhvatite blizu utora za pojas (koliko god je jako povukli!). U redu je ako se sjedalica koja je okrenuta suprotno smjeru vožnje može pomaknuti prema gore ili prema dolje.

Na koje sjedište treba postaviti autosjedalicu?

Preporuka je da sva djeca do 12 godina starosti budu vezana na zadnjem sjedištu. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na zadnje sjedište, umjesto na prednje, smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%, bez obzira da li vozilo ima vazdušni jastuk na suvozačevom mjestu. Aktiviranje zračnog jastuka dok se dijete nalazi na suvozačevom sjedalu može nanijeti teške ozljede.

Postavljanje autosjedalica na zadnjim sjedištima je preporučljivo i u slučaju kada je autosjedalica okrenuta prema nazad i u slučaju kada je autosjedalica okrenuta prema naprijed. Pozicija na sredini zadnjih sjedišta je najsigurnija (jer je sjedalica relativno udaljena od potencijalnih udara sa strane, te krutih elemenata vozila), pod uslovom da ima tri tačke vezivanja sa sigurnosnim pojasom, a druga po stepenu sigurnosti su bočna zadnja sjedišta. Najmanje preporučljiva pozicija za postavljanje autosjedalice je prednje suvozačko sjedište, sa deaktiviranim zračnim jastukom.

Ako je vaše dijete na suvozačevom sjedištu dok vozite, ono ometa vašu pažnju koja vam je neophodna za vrijeme upravljanja vozilom. Jedan mali pokret rukom prema bebi može uzrokovati gubitak koncentracije, iznenadno skretanje vozilom i sudar.

Na koji način pravilno vezati dijete u autosjedalici?

Ukoliko posjedujete autosjedalicu sa pojasevima, postarajte se da su pojasevi kojim vezujete dijete dovoljno zategnuti, sa propisno postavljenim štitnicima. Pojasevi ne smiju biti uvrnuti, a njihovi vrhovi moraju biti na istoj visini ili nešto niže od visine ramena, a pojas koji ide preko struka mora biti što je moguće niže u djetetovom krilu.
Ukoliko posjedujete autosjedalicu bez pojaseva, dijetetu sijedalici vežite pomoću sigurnosnog pojasa iz vozila tako da pojas prelazi preko sjedišta u gornjoj tački vezivanja i ide iznad ramena, pri čemu ne smijedodirivati vrat ili ići ispod pazuha djeteta. Horizontalna traka mora biti pričvršćena preko zdjelice, a ne preko stomaka djeteta, pri čemu sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, ali tako da je djetetu ugodno. Pojas ne smije biti uvrnut niti presavijen.

Šta kaže Zakon o bezbjednosti saobraćaja?

Zakon o bezbjednosti saobraćaja prema kojem je obavezna upotreba dječijih autosjedalica u vozilu za djecu do 12 godina, stupio je na snagu 2006. godine. Osim ozbiljnih posljedica za sigurnost djeteta, nepoštivanje ovog zakona može uzrokovati i plaćanje novčane kazne od 40,00 KM, a ukoliko prevozite dijete na prednjem sjedištu, ta kazna se povećava i iznosi od 400,00-1000,00 KM.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti