U periodu od 11.11.2019. godine do 24.11.2019. god. Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) realizovao je akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripremljenosti motornih vozila za zimske uslove/uvjete vožnje pod nazivom “Zima 2019”, ( u daljem tekstu akcija).

Akcija je imala za cilj preventivnu kontrolu uređaja i sklopova na motornim vozilima, te otklanjanje manjih nedostataka na licu mjesta od strane mehaničara Službe pomoći na cesti. Također cilj je bio da se u uslovima odvijanja saobraćaja izvrši snimanje stanja tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila metodom slučajnog uzorka i ustanovi stanje ispravnosti voznog parka u BiH.

Akcija je organizovana i realizovana u saradnji sa lokalnim auto-moto klubovima i saradnicima BIHAMK-a, na dvadesetpet (25) lokacija.

U auto-moto klubovima i servisima - organizacionim jedinicama SPI-a, ovlaštene osobe (mehaničari) vršili su besplatnu pripremu vozila:

- kontrolu tekućina (tekućine za hlađenje, tekućinu akumulatora, motorno ulje,...)
- kontrolu pneumatika/guma (pritisak, dubinu profila, opšti izgled i stanje,...)
- kontrolu svjetala i svjetlosne signalizacije sa kontrolnim i signalnim uređajima (stop svjetla, pokazivači pravaca, duga svjetla, kratka svjetla, svjetla za vožnju unazad, ...)
- kontrola uređaja i opreme koji omogućuju normalnu vidljivost iz vozila (prozori i stakla, vozačka ogledala, uređaj za provjetravanje i zagrijavanje vozila, ... )
- kontrola obavezne i zimske opreme.

Izvještaj o realizaciji akcije "Zima 2019"  

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti