Putne novosti

PUTNE/CESTOVNE NOVOSTI IZ ČEŠKE REPUBLIKE

Od 01. januara/siječnja 2016. godine na snagu je stupilo nekoliko izmjena vezanih za saobraćaj/promet motornih vozila u Češkoj Republici:

1.) Ograničenje brzine na cestama/putevima sada je 110 km/h (umjesto dosadašnjih 130km/h). Zbog novog ograničenja brzine, pojedine ceste/putevi će biti podignute na nivo autoceste/autoputa da bi maksimalna dozvoljena brzina ostala na 130 km/h. Vozači se mole da ažuriraju svoje sisteme navigacije u skladu sa  donjom kartom Češke Republike sa prikazom mreže autoputeva (označeni zelenom bojom):

2.) Došlo je i do izmjena u naplati cestarina (uvedeno je nekoliko novi dionica autoceste/autoputa na kojima se ne vrši naplata cestarine), a više informacija o ovim izmjenama možete saznati klikom na: http://www.sfdi.cz/en/highway-toll-and-vignettes/2016-highway-vignettes/toll-sections/

     

3.) Vozači trebaju obratiti pažnju na nove saobraćajne/prometne znakove:
-„Pažnja – konji na cesti“; „Pažnja - pješaci na cesti“, „Praška obilaznica“ i „Zona emisije“ .

        

4.) Od proljeća 2016. godine, pješaci imaju obavezu nošenja reflektirajućih dijelova odjeće čime poboljšavaju svoju vidljivost izvan naseljenih mjesta za vrijeme uvjeta/uslova smanjene vidljivosti na putu/cesti. Ova obaveza se odnosi i na strane državljane koji borave u Češkoj Republici. Kazne za nepoštovanje ove odredbe iznose od 1500 do 2500 CZK ( ≈ 55 – 90 EUR). Također, u zimskom periodu je neophodno  poštovati obavezu da se sva motorna vozila očiste od snijega i leda. 

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti