Putne novosti

PREGLED VOZILA PRIJE POLASKA NA PUTOVANJE

Prije polaska na duži put potrebno je utvrditi ispravnost vozila, tj. dijelova vozila, kao i opreme. Neophodno je provjeriti:

 - Da li su ispravni: uređaj za kočenje, mehanizam za upravljanje, točkovi i gume, svetla i svjetlosno-signalni uređaji, brisači (metlice brisača) i tečnost za pranje vjetrobrana, kao i obavezna oprema (rezervni točak, set sijalica, komplet prve pomoći, reflektirajući prsluk i uže za vuču).

- Da li je u zadovoljavajućem stanju: nivo ulja u motoru, nivo rashladne tekućine, nivo elektrolita u akumulatoru i obavezno provjeriti količinu goriva u rezervoaru.

- Da li ste ponjeli: vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, policu osiguranja, zeleni karton i naravno da li ste se učlanili u BIHAMK.

- Da li su čiste staklene površine na vozilu, da li su podešeni vanjski i unutrašnji retrovizori.

- Da li je sjedište učvršćeno i prilagođeno položaju u kojem lako možete upravljati komandama, te da li je podešena dužina sigurnosnog pojasa.

- Informisati se o stanju na cestama, mogućim obustavama prometa, zastojima, graničnim prijelazima i sl. putem Informativnog centra BIHAMK-a putem telefona 1282.

Ukoliko su sve gore navedene stavke ispunjene, vežite se sigurnosnim pojasom i spremni ste za pokret.

Ugodnu vožnju i sretan put želi Vam BIHAMK.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti