Putne novosti

KALIFORNIJA USVOJILA ZAKON O SAMOVOZEĆIM AUTOMOBILIMA

26. februara/veljače 2018.god. Ministarstvo prometa  (DMV) savezne države Kalifornija objavilo je novu zakonsku regulativu kojom će se samovozećim automobilima bez konvencionalnih upravljačkih komandi i bez vozača  omogućiti da saobraćaju kalifornijskim cestama od aprila/travnja 2018.god.

Da bi podržali razvoj samovozećih automobila, Državno Ministarstvo prometa i DMV morali su izvršiti izmjene svih zakona koji određuju da vozač mora biti prisutan na vozačkom mjestu tokom cijelokupnog trajanja vožnje.

Kompanije koje testiraju automatizirana i konektovana vozila u Kaliforniji morat će aplicirati za licencu koja će im omogućiti da nadgledaju svoja vozila na otvorenoj cesti. Tokom faze provjere, proizvođači i operateri će morati dokazati da njihova vozila zadovoljavaju sigurnosne standarde i da su zaštićena protiv cyber-napada. Također, iz DMV-a su potvrdili da će sve vožnje ovakvih vozila morati biti nadgledane i da uređaj za snimanje vožnje mora biti ugrađen u sva vozila.

Kalifornija zagovara uvođenje ove nove zakonske regulative da bi podstakla komercijalne kompanije u razvoju i implementaciji automatizirane vožnje. Brojne savezne države su podržale ovu inicijativu, tako, na primjer, Arizona razvija robotiziranu taksi službu u svom glavnom gradu Phoenixu.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti