Saobraćajno - preventivne akcije

"INFORMATIVNO-EDUKATIVNE BROŠURE"

Bosanskohercegovački auto-klub BIHAMK u saradnji sa JP Ceste FBiH pripremio je i odštampao više informativno-edukativnih brošura namjenjenih motorizovanim građanima koje su se dijelile besplatno prilikom registracije vozila.

Brošura „Tehnika vožnje“

Brošuru „Tehnika vožnje“ je odštampana u 250.000 primjeraka. Brošura je informativno-edukativnog kakraktera i sadrži sljedeće elemente:
- Pravilna tehnika vožnje motornim vozilom cestom i autocestom
- Pregled vozila prije upotrebe
- Bitne informacije za vozače
- Savjeti za vozače
- Daljinomjer između gradova u BiH i nekih većih gradova u okolini
- Informacije o BIHAMK-u

Brošura „Vodič za vozače“

Brošura „Vodič za vozače“ je odštampana u 250,000 primjeraka. Brošura je informativno-edukativnog kakraktera i sadrži sljedeće elemente:

- Novosti iz Zakona o osnovama sigurnosti prometa
- Informacije o vozačkim dokumentima, opremi vozila i tehničkim pregledima
- Statističke podatke o prometnim nezgodama i obaveze vozača u slučaju nezgode
- Savjeti o sigurnom upravljanju vozilom i upravljanju u zimskim uvjetima vožnje
- Korisne informacije za vozače
- Informacije o Službi pomoć-informacije

Brošura "Teretna vozila u cestovnom saobraćaju"

Brošura „Teretna vozila u cestovnom saobraćaju“ je odštampana u 100,000 primjeraka. Brošura je informativno-edukativnog kakraktera i sadrži sljedeće elemente:
- Izvod iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH
- Izvod iz Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama vozilom
- Izvod iz Pravilnika o ukupnom trajanju vremena upravljanja motornim vozilom
- Kontrola osovinskog opterećenja, ukupne dopuštene mase i dimenzija vozila
- Izvod iz Pravilnika o utvrđivanju uslova za obavljanje vanrednog prevoza i visinu naknade za vanrednu upotrebu cesta
- Izvod iz Zakona o cestovnom prevozu FBiH
- Izvod iz Pravilnika o CEMT multilateralnim dozvolama
- Izvod iz Pravilnika o registraciji vozila
- Korisne informacije za vozače

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti