Savjeti

Cestovni saobraćaj predstavlja složen i dinamičan sistem, a sigurnost u saobraćaju je od suštinskog značaja kako bi se spriječile nezgode i spasili životi. Objavljivanje savjeta za sigurno kretanje u cestovnom saobraćaju, jedna je od aktivnosti BIHAMK-a, te igra ključnu ulogu u edukaciji vozača, pješaka i svih učesnika u saobraćaju, pružajući im neophodne smjernice za odgovorno ponašanje.

Informacije o pravilnom vezanju sigurnosnih pojaseva, pravilnom održavanju vozila, kao i pravilnom ponašanju u saobraćaju, često su dio savjeta koje objavljuje BIHAMK, a koji pružaju smernice i ukazuju na važnost preventivnih mjera koje pojedinac može preduzeti kako bi smanjio rizik od saobraćajne nezgode.

Savjeti se odnose i na edukaciju mladih vozača s ciljem pružanja informacija o bezbjednoj vožnji i odgovornom ponašanju na putevima. Edukacija o rizicima vezanim za vožnju pod uticajem alkohola, upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje i druge opasnosti dodatno doprinosi stvaranju generacija vozača motornih vozila koji su svjesni posljedica neodgovornog ponašanja.

Također, kontinuirano objavljivanje savjeta za sigurno kretanje povećava saobraćajnu kulturu među vozačima, pješacima i ostalim učesnicima. Pozitivan uticaj savjeta ne ogleda se samo u smanjenju broja nezgoda, već i u formiranju društva u kojem se poštuju saobraćajna pravila i propisi čime se doprinosi opštoj dobrobiti zajednice.

Edukacija, podizanje svijesti i promocija odgovornog ponašanja su ključni faktori koji doprinose unapređenju sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini.