Radar

STUDIJSKA POSJETA MAĐARSKOJ, KAO I SASTANAK EKSPERTNE GRUPE U OKVIRU PROJEKTA RADAR

U periodu od 18. do 22. novembra/studenog 2019. godine u Mađarskoj (Budimpešta/Zalaegerszeg), u organizaciji  Dunavskog Transnacionalnog Programa – Interreg.

Održana je studijska posjeta gradu Zalaegerszeg na kojoj su, kao partner projekta, prisustvovali predstavnici BIHAMK-a.

U okviru studijske posjete koja se ticala teme „Inteligentnih transportnih sistema (ITS) i upravljanja brzine vožnje“ projektni partneri Projekta- RADAR posjetili su 19.11. 2019. godine. „ZalaZone“ Centar za testiranje autonomnih vozila u Zalaegerszeg-u.

U sklopu studijske posjete održana je prezentacija Centra za testiranje autonomnih vozila, svrha centra, raznih virtuelnih situacija (Funkcionalna sigurnost), kao i obilazak i testiranje staze. 

Dana 20.11.2019. godine. organizovana je posjeta Dispečerskom centru Dunakeszi, koji se bavi održavanjem i izgradnjom autoputeva u Mađarskoj. Tu je održan sastanak na temu Inteligentnih transportnih sistema u Mađarskoj, upravljanje brzine vožnje u Mađarskoj, kao i rada samog Dispečerskog centra Dunakeszi. Također, održana je studijska posjeta autoputu M1, u blizini Budimpešte, gdje su prezentovane nove tehnološke inovacije upravljanja autoputevima (Blutooth scanner displej sistemi, sistem monotoringa parkirališta rezervisanih za kamione, kao i upravljanje brzinama na autoputevima).

U gore navedenom periodu održan je i treći sastanak Ekspertne grupe (RSEG) u okviru Projekta RADAR na kojem su između ostalih prisustvovali projektni parneri, predstavnici ekspertne grupe i pridruženi strateški partneri projekta. Sastanak ekspertne grupe (RSEG) se odnosio na „Tematsku Oblast 3- Inteligentni transportni sistemi (ITS) i upravljanje brzine vožnje“ gdje je prezentiran izvještaj ekspertne grupe i partnera projekta na gore navedenu temu. Na sastanku se također vršila razmjena iskustava na temu upravljanja brzine u Europi, svrhe korištenja kamera za mjerenje prosječne brzine vozila i sigurnosnih sistema koji se koriste u Europi.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti