Radar

SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA PROJEKTA RADAR i GENERALNA SKUPŠTINA EuroRAP-a

U periodu od 12. do 16. maja 2019. godine u Sofiji (Bugarska), u organizaciji BBARS-a (Bugarska strukovna organizacija za cestovnu sigurnost) u saradnji sa IRF-om (Međunarodna cestovna federacija) i EIRA-e (Evropski institut za procjenu cesta), održana je druga sjednica Upravnog odbora Projekta RADAR i Generalna skupština EuroRAP-a na kojem su, kao partner projekta i nosioci licence, prisustvovali predstavnici BIHAMK-a.

Sastanku Upravnog odbora projekta RADAR su, osim predstavnika vodećeg partnera i partnera projekta, prisustvovali i predstavnici pridruženih strateških partnera, kao i predstavnici vlasti zemalja u regionu. 

Prvi dan sastanka Upravnog odbora projekta RADAR bio je predviđen za pregled postignuća nakon završene prve godine projekta. Na sastanku je bila prisutna i predstavnica Evropske unije, koja je vršila reviziju postignuća projekta. Drugi dan sastanka je bio rezervisan za prezentaciju postignuća pojedinih tematskih oblasti projekta RADAR.

Trećeg dana u saradnji sa IRF-om održan je Drugi Međunarodni forum o cestovnoj sigurnosti i inovacijama, kojem su, pored predstavnika EuroRAP-a i projekta RADAR, prisustvovali i predstavnici IRF-a, predstavnici vlasti Bugarske, predstavnici Evropske komisije, predstavnici EIB (Evropske investicijske banke) i EBRD (Evropske banke za obnovu i razvoj) koji su govorili o uloženim sredstvima u zemljama Evrope, dunavske regije, planovima za naredna ulaganja, kao i prijedloge za promjene koje se mogu uvesti za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, infrastrukturi, kao i tehnološkim inovacijama.

Cilj Inovacijskog foruma je bio da okupi evropsku zajednicu kako bi se procjenilo stanje cestovne infrastrukture,  razmijenila i podijelila iskustva, rezultati i ideje za nastavak rada na sigurnosti saobraćaja u Evropi, ali i ojačala saradnja između zainteresovanih strana u transportu u Evropi.

U navedenom periodu održana je i redovna Generalna skupština EuroRAP-a u okviru koje je predstavljena strategija za slijedeću dekadu pod nazivom „Na putu do 2030 godine“, izvršen je izbor upravnih organa, a također je usvojen i izvještaj o finansijskom poslovanju za 2018. godinu i prijedlog budžeta za 2019. godinu. Na navedenom sastanku podneseni su izvještaji o pojedinačnim rezultatima zemalja članica.

Na kraju ovogodišnjeg sastanka, predstavnici RADAR projekta upoznali su prisutne sa Danube strategijom i daljim koracima potrebnim za realizaciju projekta.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti