Aktuelno

KAMPANJA „KAKO SIGURNO VOZITI U RASKRSNICAMA SA KRUŽNIM TOKOM SAOBRAĆAJA“

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Bosanskohercegovačkim auto-moto klubom (BIHAMK-om), Federalnim ministarstvom prometa i komunikacije i Auto-moto savezom u Bosni i Hercegovini (AMS), realizuje globalnu kampanju pod nazivom ''Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja''.

Raskrsnice sa kružnim tokom vozačima, a posebno neiskusnim vozačima, nerijetko predstavljaju nepoznanicu i mjesto na kojem čine greške u vožnji. Činjenica je da kružnim raskrsnicama, svakodnevno, vozi veliki broj vozača koji ne poznaju osnovna pravila kružnog toka. Pravilnu i sigurnu vožnju u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja vozači bi trebali učiti u autoškolama. Međutim, neki gradovi u Bosni i Hercegovini nemaju izgrađene raskrsnice sa kružnim tokom te one predstavljaju problem mnogim vozačima. Upravo zbog toga danas imamo veliki udio osoba koje posjeduju vozačku dozvolu, ali koji za vrijeme polaganja vozačkog ispita nisu imali priliku susretati se sa istim.

Osnovna ideja kampanje jeste priprema adekvatnog priručnika s ciljem da se skrene neophodna pažnja na ovu veoma važnu temu u cestovnom saobraćaju. Priručnik je namijenjen vozačima motornih vozila, kao i instruktorima i autoškolama koji imaju veoma važnu ulogu u segmentu edukacije budućih vozača, ali i projektantima na način da skrene pažnju na pravilan izbor saobraćajne signalizacije koja upravlja saobraćajem.

Projekat "Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja" može pomoći svim vozačima u cestovnom saobraćaju, te uticati na poboljšanje cjelokupne bezbjedonosne situacije na cestama u Bosni i Hercegovini. Priručnik o sigurnoj vožnji u kružnim raksrsnicama biti će dostupan široj javnosti na uvid i korištenje putem web stranica učesnika kampanje. Pored toga, biće dostupan i u printanoj verziji koja će prvenstveno biti namijenjena autoškolama s ciljem bolje edukacije vozača početnika, ali i drugim institucijama i firmama kojima isti bude potreban.

Priručnik ''Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja'' možete pogledati ovdje.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti