Putne novosti

Iz Informativnog centra Auto-moto Zveze Slovenije (AMZS) upozoravaju sve vozače koji ovog ljeta namjeravaju koristiti slovenačke ceste na povećanu mogućnost saobraćajnih gužvi na pojedinim cestovnim dionicama.

Najveći priliv vozila u ljetnjem periodu očekuje se prema obali Jadranskog mora, posebno vikendima, stoga se vozačima savjetuje da potpuno izbjegavaju ceste prema Jadranu subotama: 16., 23. i 30.07.; te 6., 13. i 20.08. 2016.g od 07:00h do 14:00h. Ukoliko nije moguće izbjeći vožnju subotom, preporuka je da se na put kreće u petak navečer ili subotu kasno poslijepodne.

Slijedi spisak cestovnih dionica koje bi tokom spomenutih datuma trebalo izbjeći zbog očekivanih saobraćajnih gužvi:

-A2 Tunel Karavanke – očekuju se zastoji na austrijskoj strani
-A2 zapadni dio Ljubljanske obilaznice, cestovna dionica Sentvid – Brdo – Brezovica
-A1 Ljubljana – Koper, dionica Brezovica – Vrhnika
-A4 Maribor – granični prijelaz Gruskovje – na kraju autoceste u Drazencima i dalje prema graničnom prijelazu Gruskovje / Macelj
-G6 Ilirska Bistrica – granični prijelaz Starod / Pasjak
-G11 Koper – granični prijelaz Dragonje / Kastel

Cestovne dionice na kojima se očekuju usporen saobraćaj od jadranske obale prema Austriji i Italiji:

-G6 granični prijelaz Rupa / Jelsane
-G7 granični prijelaz Kastel / Dragonja
-G11 Smarje – Koper
-A1 Koper – Ljubljana, cestovna dionica Vrhnika – Ljubljana
-A2 Tunel Karavanke
-G9 granični prijelaz Gruskovje – MariborIz Informativnog centra AMZS-a upućena su još tri značajna upozorenja za vozače vezana za specifičan režim cestovnog saobraćaja u Sloveniji tokom predstojećeg ljetnjeg perioda:

Posjeta ruskog predsjednika Putina – subota, 30.07.2016.:

Zbog posjete ruskog Predsjednika, u subotu, 30.07.2016.g. saobraćaj na relaciji aerodrom Ljubljana Brnik – Jesenice – Kranjska Gora – Vršić će se odvijati izuzetno otežano uz duže zastoje. Svim vozačima koji će 30.07. biti u tranzitu kroz Sloveniju, preporučuje se da koriste duže rute, npr kroz Italiju (Villach – Udine – Trieste – Kopar) ili da voze na relaciji Graz – Maribor – Ljubljana.

Radovi na sjevernom dijelu Ljubljanske obilaznice

Od sredine juna/lipnja (18.06.) do sredine septembra/rujna (20.09.) trajat će radovi na sjevernom dijelu Ljubljanske obilaznice. U navedenom periodu saobraćaj će se odvijati u dvije sužene trake u oba smjera, sa ograničenjem brzine od 60 km/h. U pojedinim fazama radova, neki od spojeva sa autocestom bit će zatvoreni što će posljedično izazvati saobraćajne gužve.

Ograničenja saobraćaja za teretna vozila

Svake nedjelje i praznika (neradni dan), između 8:00h i 21:00h vrijedi zabrana saobraćaja za teretna vozila iznad 7.5 tona. U periodu izmedju 25.06. i 3.09.2016.g., spomenuta zabrana će vrijediti i za svaku subotu izmedju 8:00h i 13:00h.  Na svim cestama iz centralne Slovenije prema jadranskoj obali (Ljubljana – Kopar), te u suprotnom smjeru, ova zabrana će se primjenjivati subotama izmedju 6:00h i 16:00h, te nedjeljama, izmedju 8:00 i 22:00h.

Sve akuelne informacije o stanju na cestama u Sloveniji mogu se saznati pozivom na telefonski broj Informativnog Centra  AMZS-a: 00 386 1 530 53 00 (svaki dan od 6:00h do 22:00h), te putem web-linkova sa ažurnim informacijama o stanju na slovenačkim cestama.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Utorak
  • Srijeda
  • Četvrtak