Aktuelno

Dana 05. decembra/prosinca 2016. godine, u konferencijskoj sali Coca-Cola HBC B-H d.o.o. u Sarajevu, organizovan je  “Trening za vozače iz odijela distribucije kompanije, sa ciljem podizanja svijesti o sigurnosti u saobraćaju." 

I ovaj put, prezentacija i priprema predavanja povjerena je stručnjacima iz BIHAMK-a. Treningu je prisustvovalo oko 50 učesnika, odnosno vozača iz odijela distribucije, koji koriste teretna vozila iznad 7.500 kg, ukupne dopuštene mase.

Nakon uvodnih riječi predavača i organizatora treninga, predstavnici iz BIHAMK-a zajedno sa organizatorima obradili su oblasti:

- Pravila sigurne vožnje – Saobraćajna pravila;
- Statistički podaci o broju saobraćajnih nezgoda u svijetu - Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO);
- Broj registrovanih motornih vozila u BiH;
- Statistički podaci o saobraćajnim nezodama u BiH - Broj saobraćajnih nezgoda, uzroci nastanka, posljedice saobraćajnih nezgoda i mjesto nastanka;
- Program ocjene performansi cesta i performansi vozila - EuroRap Euro NCAP
- Trenutno važeće zakonodavstvo kao i prijedlog izmjene ZOBS-a
- Zakon o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prevozu;
- Pravilnik o obaveznom sadržaju i načinu popunjavanja obrasca putnog naloga;
- Tehnika vožnje (vožnja u uslovima smanjene vidljivosti, po ledu, snijegu, kiši -aquaplaning, u kružnom toku itd);
- Proceduru prilikom prinudnog zaustavljanja na cesti i/ili autocesti, postavljanje lanaca, zamjena oštećenog točka, kao i pregled vozila;
- Utovar/istovar i prevoz tereta (lična zaštita, osiguravanje tereta, kontrola prikolice i dr.).

Osim direktne edukacije učesnika, cilj treninga je bio i prenošenje usvojenog znanja i vještina na ostale kolege. Pored sigurnosnih aspekata ovakav način odnosa savjesnih vozača predstavlja ogledalo brenda, a samim tim i povećanje zadovoljstva kupaca tih brendova.

Ovim poduhvatima, BIHAMK nastavlja sa aktivnostima kojima se želi podići svijest i opreznost učesnika u saobraćaju, a to su upravo ciljne grupe kao što su vozači, komercijalisti, supervizori i ostali aktivni učesnici u saobraćaju.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Subota
  • Nedjelja
  • Ponedjeljak