Savjeti

Elementarna nepogoda praćena poplavom pričinjava izuzetno velike štete. Ovo se odnosi i na vozila. Vozila koja su obuhvaćena poplavama, nakon povlačenja vode, neophodno je prevući u servis šlep vozilom radi procjene štete. Samo servis može procjeniti da li je popravka vozila isplativa i na adekvatan način izvršiti popravku.

Najvažnije pravilo je da se ne pokušava startanje motora. Voda koja se nalazi u cilindrima, prilikom pokušaja startanja motora će se komprimirati i može izazvati lom elemenata motora, čime bi se pričinila znatna šteta. Ukoliko postoji mogućnost potrebno je odspojiti akumulator, kako bi se spriječila pojava varničenja i kratkih spojeva na električnom sistemu. Već samo davanje kontakta ili paljenje drugih potrošača može prouzrokovati pojavu kratkog spoja i varničenja.

Unutrašnjost vozila koja su bila potopljena, neophodno je temeljito očistiti i dezinficirati, jer često dolazi do miješanja poplavnih voda sa izlivenom kanalizacijom, a sve u cilju spriječavanja pojave raznih oboljenja.

Ukoliko u toku vožnje dođe do gašenja motora uslijed usisavanja vode u motor, važno je ne pokušavati startati motor, jer je voda već ušla u motor i svaki pokušaj startanja samo može dovesti do oštećenja motora. Takvo vozilo je potrebno prevesti pomoću šlep vozila u servis, radi odstranjivanja vode i čišćenja motora.

Također, treba imati u vidu da i kada se vozilo osposobi, tokom eksploatacije se mogu pojaviti razni skriveni problemi koji su nastali kao direktna posljedica poplave.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Subota
  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
Zatvori X
}