Savjeti

Elementarna nepogoda praćena poplavom pričinjava izuzetno velike štete. Ovo se odnosi i na vozila. Vozila koja su obuhvaćena poplavama, nakon povlačenja vode, neophodno je prevući u servis šlep vozilom radi procjene štete. Samo servis može procjeniti da li je popravka vozila isplativa i na adekvatan način izvršiti popravku.

Najvažnije pravilo je da se ne pokušava startanje motora. Voda koja se nalazi u cilindrima, prilikom pokušaja startanja motora će se komprimirati i može izazvati lom elemenata motora, čime bi se pričinila znatna šteta. Ukoliko postoji mogućnost potrebno je odspojiti akumulator, kako bi se spriječila pojava varničenja i kratkih spojeva na električnom sistemu. Već samo davanje kontakta ili paljenje drugih potrošača može prouzrokovati pojavu kratkog spoja i varničenja.

Unutrašnjost vozila koja su bila potopljena, neophodno je temeljito očistiti i dezinficirati, jer često dolazi do miješanja poplavnih voda sa izlivenom kanalizacijom, a sve u cilju spriječavanja pojave raznih oboljenja.

Ukoliko u toku vožnje dođe do gašenja motora uslijed usisavanja vode u motor, važno je ne pokušavati startati motor, jer je voda već ušla u motor i svaki pokušaj startanja samo može dovesti do oštećenja motora. Takvo vozilo je potrebno prevesti pomoću šlep vozila u servis, radi odstranjivanja vode i čišćenja motora.

Također, treba imati u vidu da i kada se vozilo osposobi, tokom eksploatacije se mogu pojaviti razni skriveni problemi koji su nastali kao direktna posljedica poplave.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...