Radar

U okviru projekta RADAR u Ljubljani je u periodu od 27. - 29. marta 2019. godine održan prvi sastanak Ekspertne grupe za cestovnu sigurnost o tematskoj oblasti 1. Cestovna sigurnost – infrastruktura i investicioni planovi za sigurnije ceste.

Sastanak je održan pod potkroviteljstvom Interreg Danube Transnational Programme, u organizaciji Auto-moto kluba Slovenije (AMZS) i Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta prometnih znanosti (FPZ).

Prvi dan sastanka bio je rezervisan za upoznavanje sa projektom, prezentiranje stanja cestovne infrastrukture u zemljama koje sudjeluju u projektu, kao i za razmjenu iskustava i prijedloga Strategije poboljšanja sigurnosti cestovne infrastrukture u Dunavskoj regiji.

Drugi dan je obavljena studijska posjeta Hrvatskoj, gdje su učesnici mogli lično vidjeti pozitivne primjere infrastrukturnih riješenja, koja ne koštaju mnogo, ali koja mogu znatno poboljšati cestovnu sigurnost. Održana je i prezentacija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, te je organizovan obilazak lokacije na državnoj cesti DC1 u mjestu Turanj (Karlovac), gdje je prezentovano pozitivno infrastukturno rješenje koje je poboljšalo cestovnu sigurnost.

Treći dan se održala studijska posjeta Sloveniji, gdje je ekspertni tim obišao lokacije sa pozitivnim infrastrukturnim riješenjima na cestama u Sloveniji. Prezentovana su rješenja za bicikliste i pješake u centru grada, kao i poboljšanje pješačkog prelaza u Šentjakobu. Oranizovana je također i posjeta kontrolnom centru autocesta DARS-a.
Pomenutom sastanku su pored ostalih predstavnika i nominovanih eksperata iz zemalja realizatora projekta RADAR (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Crna Gora i Srbija) prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a, kao i cestovni ekspert nominovan od strane strategijskog partnera JP Ceste FBiH.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda