Radar

U okviru projekta RADAR u Ljubljani je u periodu od 27. - 29. marta 2019. godine održan prvi sastanak Ekspertne grupe za cestovnu sigurnost o tematskoj oblasti 1. Cestovna sigurnost – infrastruktura i investicioni planovi za sigurnije ceste.

Sastanak je održan pod potkroviteljstvom Interreg Danube Transnational Programme, u organizaciji Auto-moto kluba Slovenije (AMZS) i Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta prometnih znanosti (FPZ).

Prvi dan sastanka bio je rezervisan za upoznavanje sa projektom, prezentiranje stanja cestovne infrastrukture u zemljama koje sudjeluju u projektu, kao i za razmjenu iskustava i prijedloga Strategije poboljšanja sigurnosti cestovne infrastrukture u Dunavskoj regiji.

Drugi dan je obavljena studijska posjeta Hrvatskoj, gdje su učesnici mogli lično vidjeti pozitivne primjere infrastrukturnih riješenja, koja ne koštaju mnogo, ali koja mogu znatno poboljšati cestovnu sigurnost. Održana je i prezentacija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, te je organizovan obilazak lokacije na državnoj cesti DC1 u mjestu Turanj (Karlovac), gdje je prezentovano pozitivno infrastukturno rješenje koje je poboljšalo cestovnu sigurnost.

Treći dan se održala studijska posjeta Sloveniji, gdje je ekspertni tim obišao lokacije sa pozitivnim infrastrukturnim riješenjima na cestama u Sloveniji. Prezentovana su rješenja za bicikliste i pješake u centru grada, kao i poboljšanje pješačkog prelaza u Šentjakobu. Oranizovana je također i posjeta kontrolnom centru autocesta DARS-a.
Pomenutom sastanku su pored ostalih predstavnika i nominovanih eksperata iz zemalja realizatora projekta RADAR (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Crna Gora i Srbija) prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a, kao i cestovni ekspert nominovan od strane strategijskog partnera JP Ceste FBiH.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...