Aktuelno

SIGURNOST PJEŠAKA U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH u saradnji sa Bosanskohercegovačkim auto-moto klubom, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacije, Auto-moto savezom u Bosni i Hercegovini, Udruženjem društava za osiguranje u Federaciji BiH, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i kantonalnim direkcijama za ceste realizuje globalnu kampanju pod nazivom ''Sigurnost pješaka u cestovnom saobraćaju''.

Osnovna ideja kampanje je da se skrene neophodna pažnja na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju i njihovu ranjivost, da se ukaže na opasnosti kojima su izloženi te potencira njihova sigurnost i zaštita.

Prema prikupljenim podacima o učešću pješaka u saobraćajnim nezgodama u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2021. godine i šest mjeseci 2022. godine pokazuju da su 33 pješaka smrtno stradala, dok je 291 pješak zadobio teže tjelesne povrede, a 698 njih lakše tjelesne povrede. U tabeli prikaz stradalih pješaka po kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kantoni

Ukupan broj stradalih pješaka

Ukupan broj smrtno stradalih pješaka

Ukupan broj teško povrijeđenih pješaka

Ukupan broj lakše povrijeđenih  pješaka

SBK

74

4

21

49

USK

90

1

23

66

TK

247

8

49

190

BPK

11

0

4

7

ZDK

202

7

58

137

KS

271

6

95

170

PK

8

0

5

3

Kanton 10

20

1

7

12

ZHK

11

0

3

8

HNK

88

6

26

56

Ukupno

1022

33

291

698

Također, provedeno je istraživanje o poštivanju pravila kretanja pješaka i vozila u blizini pješačkih prijelaza u 11 gradova Federacije Bosne i Hercegovine i to: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Goražde, Bihać, Travnik, Mostar, Grude, Livno, Kiseljak i Orašje. Rezultate istraživanja pogledajte ovdje.

Ovim putem apelujemo na sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da kao pješaci u saobraćaju poštuju pravila i propise zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. Letak BIHAMK-a možete pogledati ovdje, te samim tim i savjete za sigurno kretanje. Bosanskohercegovački auto-moto klub će u narednom periodu vršiti podjelu letaka od strane auto-moto klubova i saradnika.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti