Savjeti

Tehnika kočenja

Kako bi izbjegli blokadu točkova i gubljenje kontrole nad vozilom, uvijek postepeno kočite i ako je moguće koristite kočenje pomoću motora. Ako točkovi zablokiraju ili počinju blokirati, trebate skinuti nogu s kočnice i pričekati da se ponovno olabave i tek tada nastavljate postepeno kočenje.

Put kočenja je s ovakvim isprekidanim kočenjem nešto dulji, ali zato vozilo ostaje sasvim stabilno na svom pravcu kretanja. Ako vozite na cesti s nizbrdicom uvijek odaberemo niži stupanj prijenosa kako bismo što manje koristili kočnicu, dok pri vožnji uz uspon kočenje prvenstveno obavljate oduzimanjem gasa. Kočnicu koristite samo u slučajevima kada nemate drugog izbora. Uvijek treba koristiti osnovno pravilo vožnje „nizbrdicom voziti onim stupnjem prijenosa kojim se vozi uz uspon“.

Osnovno je pravilo da se brzina na mokrim cestama a posebice na cestama prekrivenim snijegom i ledom smanjuje što je moguće laganije. Već i zbog samog uključivanja nižeg stupnja prijenosa može doći do zanošenja vozila. Naime, ako se prebrzo otpusti papučica spojke i pri velikoj brzini uključi niži stupanj prijenosa, za nekoliko trenutaka se snažno prikoče pogonski kotači. Stoga je preporučljivo pri mijenjanju brzine u niži stupanj prijenosa i prije ponovnog uključivanja dodati gas da se motor okreće približno jednako brzo kao prije mijenjanja. Poledica traži vožnju u što višem stupnju prijenosa (bolje voziti u trećoj nego u drugoj brzini) i nježno postupanje s nožnim komandama. Kočenje na zaleđenoj cesti je gotovo zabranjeno, a ako bez kočenja ne ide onda na papučicu kočnice pritisnite krajnje nježno.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti