Aktuelno

SVJETSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno. Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Europska komisija je 2000. godine u cijeloj Europi uspostavila inicijativu „U gradu, bez mog automobila!“, a iste godine je proširila program na punu Europsku sedmicu mobilnosti, koja je sada i glavni fokus Komisije, s Danom bez automobila kao završnim događajem.

Ovogodišnja tema Europske sedmice mobilnosti je „Bolja povezanost“, a cilj je da se podstakne “sinergija između ljudi i mjesta koji nude svoju stručnost, kreativnost i predanost u podizanju svijesti o održivoj mobilnosti, te promovisanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti”.

Veći gradovi i opštine zapadnog Balkana priključili su se i ove godine Europskoj sedmici mobilnosti koja prethodi centralnom događaju, Svjetskom danu bez automobila. Među opštinama iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u sedmodnevnoj akciji promocije zdravog života, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Vogošća, Vlasenica, Zavidovići i drugi.

Tako je na primjer Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo provelo niz aktivnosti sa partnerima u okviru obilježavanja Europske sedmice mobilnosti te je tokom obilježavanja sedmice mobilnosti bio omogućen besplatan prevoz trolejbusima svim putnicima. U saradnji sa Giro di Sarajevo, u nedelju 18. septembra, održana je manifestacija u okviru koje je organizovana i rekreativna biciklistička trka u cilju ohrabrivanja građana da više koriste ovo prevozno sredstvo.

Prigodne aktivnosti su organizovane i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini koji učestvuju u ovoj akciji.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti