Aktuelno

SVEČANOM SKUPŠTINOM OBILJEŽEN DAN BIHAMK-a

Svečanom Skupštinom koja je održana 6. februara/veljače 2016. godine Sarajevu Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je obilježio Dan BIHAMK-a.

Svečana sjednica Skupštine je bila prilika za osvrt na rezultate ostvarene u protekloj godini te prigoda da se na simboličan način posebnim priznanjima BIHAMK-a zahvali jednom broju kolektiva i pojedinaca. 

U prisustvu članova Skupštine i brojnih zvanica, tokom svečane Skupštine, za poseban doprinos ostvarenju programskih ciljeva i zadataka BIHAMK-a, dodijeljeno je 11 kolektivnih i 15 individualnih priznanja, zlatnih i srebrenih plaketa i znački kao i priznanja “Najuspješnija škola” i “Najuspješniji nastavnik”. Na osnovu rezultata ostvarenih u prošlogodišnjem ciklusu saobraćajno/prometno-obrazovnih takmičenja/natjecanja,  najuspješnijom školom  proglašena je OŠ “Fra Mije Čuića” - Bukovica (Tomislavgrad) kojoj je pored priznanja pripala i materijalna nagrada – biciklo i biciklistička kaciga za rad saobraćajne/prometne sekcije. Za najuspješnijeg nastavnika proglašen je Darko Meštrović,  nastavnik u istoj školi, kojem je pored priznanja pripala i novčana nagrada u iznosu od 500 KM.

Spisak dobitnika priznanja

Uspješna godina

Prošle godine BIHAMK je uprkos nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, realizovao svoja najvažnija programska opredjeljenja. Zadržan je trend rasta broja članova te je, uz premašaj godišnjeg plana, sa ukupnim brojem od 48.929 članova ostvarena rekordna masovnost Kluba od njegovog osnivanja. U odnosu na 2014. godinu, ostvareno povećanje broja članova iznosi 20%, što je uz procenat produženja članstva na ukupnom godišnjem nivou od 75,1 % i podatak o višegodišnjem kontinuiranom rastu broja članova najbolji pokazatelj povjerenja vozača u BIHAMK i kvalitet njegovih usluga.

Kontinuiran rast broja pruženih usluga bilježi i BIHAMK Asistencija koja je protekle godine realizovala ukupno 46.590 intervencija, i to 25.663 intervencija tehničke pomoći i 19.927 usluga prevoza neispravnih, odnosno havarisanih vozila. U odnosu na 2014.godinu, ukupan broj intervencija pomoći na cesti veći je za 919 intervencija. U Pozivnom centru BIHAMK-a, glavnom punktu za obradu zahtjeva korisnika usluga pomoći na cesti, registrovano je ukupno 641.189 poziva.

BIHAMK je protekle godine organizovao niz saobraćajno/prometno-preventivnih aktivnosti kojima je obuhvaćen veliki broj učesnika – od predškolske i školske populacije do vozača svih starosnih grupa. Podijeljeno je na desetine hiljada/tisuća raznih brošura i letaka, samo kroz tradicionalne sezonske saobraćajno/prometno-preventivne akcije pregledano blizu 2.000 vozila.

Ciklus saobraćajno/prometno-obrazovnog takmičenja/natjecanja okupio je oko 20.000 učenika osnovnih škola koji su se takmičili u poznavanju saobraćajnih/prometnoh propisa i spretnosti vožnje bicikla na specijalnom poligonu. Ekipa BIHAMK-a izabrana na ovom takmičenju/nastjecvanju predstavljala je BiH na 30. FIA Evropskom takmičenju/natjecasnju i osvojila 6.mjesto nastavljajući kontinuitet postizanja dobrih rezultata.

Od značajnijih saobraćajno/prometno-preventivnih aktivnosti iz protekle godine izdvaja se projekat „Analiza uticaja cestovnog saobraćaja/prometa na kvalitet životne sredine u Kantonu Sarajevo s prijedlogom mjera za poboljšanje“ koji je BIHAMK realizovao uz podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Projekat je imao za cilj da sveobuhvatnom analizom utvrdi udio zagađenja cestovnog saobraćaja/prometa na okoliš u KS te da predloži mjere za poboljšanje stanja.

BIHAMK je uložio značajne stručne napore i sredstva u promociju niza globalnih kampanja FIA-e i FIA Fondacije, a u spomenutom kontekstu treba istaći BIHAMK-ovu uspješnu realizaciju evropskih kampanja „Razmislite – biciklisti su dio saobraćaja/prometa“ („Think bikes“), te „Evropski dan bez automobila“.

2015. godina bila je veoma uspješna na polju međunarodne saradnje tokom koje su relevantni predstavnici BIHAMK-a aktivnim učešćem doprinijeli uspješnoj realizaciji svih značajnihih međunarodnih skupova u okviru međunarodne mreže auto-moto i touring organizacija. Cijela protekla godina bila je ispunjena uspješno realiziranim aktivnostima vezanim za BIHAMK-ovo djelovanje na potpredsjedničkoj funkciju u okviru FIA Koordinacijskog foruma klubova Centralne i Istočne Evrope (COFO).

Tokom protekle godine BIHAMK u.g. i preduzeća ("firme kćerke") u stopostotnom vlasništvu BIHAMK-a poslovala su pozitvno, i u okviru planiranih projekcija.

Rezultati ostvareni u protekloj godini predstavljaju značajan podsticaj za uspješan nastavak aktivnosti BIHAMK-a i u narednom periodu u cilju daljeg jačanja ugleda i ekonomske pozicije kluba.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti