Aktuelno

Proljetni sastanci FIA Regije I 2015

Ovogodišnji Proljetni sastanci FIA klubova sa prostora Evrope, Afrike i Bliskog Istoka održani su od 05. – 08.maja/svibnja u Gammarthu (Tunis) okupivši oko 200 delegata i zvaničnika iz svih dijelova ove najbrojnije FIA Regije.

Najznačajnije sesije izuzetno bogatog radnog sadržaja ove međunarodne konferencije kojima su prisustvovali i  predstavnici BIHAMK-a koji su svojim aktivnim učešćem doprinijeli njihovoj uspješnoj realizaciji, bili su: Plenarna  skupština FIA Regije I,  sastanak Koordinacijskog foruma zemalja Istočne i Centralne Evrope (FIA COFO), sastanak Eurovijeća,  te radionica „Klubovi mobilnosti u budućnosti“.

Tokom Plenarne skupštine FIA Regije I prezentirani su redovni godišnji izvještaji o radu Briselskog ureda FIA Regije I, te strateški planovi razvoja u narednom periodu. U okviru brojnih aktivnosti ovog ureda posebno je istaknuto njegovo uspješno djelovanje na polju promoviranja zajedničkih kampanja cestovne sigurnosti i zaštite interesa vozača koje je prihvatilo i realiziralo nekoliko klubova ove regije među kojima je i BIHAMK sa svojom predstojećom kampanjom o značaju sigurnog učešće biciklista i motociklista u cestovnom saobraćaju („Think Bikes“). Posebno atraktivan sadržaj Skupštine bila je prezentacija gostujućeg predavača Christiana Samoilovicha o Uberovoj viziju modela urbane mobilnosti zasnovane na mobilnim aplikacijama i dijeljenju vlasništva nad osobnim vozilima. Podaci o brzini širenja mreže ove kompanije i planovi na njenom daljem unaprijeđenju korištenjem različitih transportnih opcija (osobna vozila, bicikli, sredstva javnog prijevoza) na najneposredniji način su ilistrovali ogroman potencijal kojeg primjena modernih tehnologija ima za razvoj mobilnosti.

Sastanak Koordinacijskog foruma zemalja Istočne i Centralne Evrope (FIA COFO) kojeg je vodio FIA COFO Predsjedavajući, predstavnik AMZS-a uz pomoć FIA COFO Podpredsjednika - predstavnice BIHAMK-a i predstavnika češkog UAMK-a, protekao je u izuzetno konstruktivnoj atmosferi razmjene najboljih praksi kroz podnošenje izvještaja o radu pripadajućih klubova u proteklom periodu. Kao dio izuzetno značajnih novih strateških aktivnosti ureda FIA Regije I usmjerenih isključivo na razvoj COFO klubova, predstavnica BIHAMK-a prisutnim delegatima podnijela je izvještaj o formiranju i dosadašnjem radu Upravnog odbora za COFO međunarodne događaje. Spomenuti Upravni odbor pod predsjedateljstvom predstavnice BIHAMK-a u proteklom periodu je odredio smjernice za određivanje tema koje će biti tretirane tokom radionice pod nazivom COFO Studijska grupa, te dao saglasnost za održavanje COFO Tematske Radionice u Sloveniji, u AMZS-ovom Centru sigurne vožnje „Vransko“, u novembru ove godine. COFO klubovi su prihvatili i podržali prezentirani izvještaj i dosadašnje aktivnosti na realizaciji spomenutih sadržaja kojima će se COFO klubovima omogućiti platforma za razmjenu iskustava i dodatno unaprijeđenja saradnje.

U okviru redovne godišnje sesije Eurovijeća, prisutni delegati iz klubova FIA Regije I usvojili su deklaraciju „Staza ka automatiziranoj vožnji“ kojom se relevantne EU institucije ohrabruju da u najkraćem mogućem roku usvoje zakonski okvir koji bi omogućio maksimalnu iskorištenost automatizirane vožnje u pogledu unaprijeđenja njene sigurnosti, efikasnosti i udobnosti.

Radionica koja se bavila modelima Klubova mobilnosti u budućnosti potvrdila je da će u nastupajućem periodu od pet do deset godina sektor cestovnog saobraćaja pretrpjeti veći broj promjena nego što je to bio slučaj u posljednjih pedeset godina. Promjene se već naziru kroz razvoj konektovanih automobila, automatizirane vožnje i dijeljenje vlasništva nad putničkim vozilima, te je zaključak ove radionice da će se klubovi, ukoliko žele opstati, morati prilagođavati spomenutim promjenama kroz razvoj niza dodatnih usluga kojim će podržavati sve aspekte mobilnosti svojih članova.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti