Aktuelno

Počinje snimanje cesta u Bosni i Hercegovini

U okviru SENSOR projekta finansiranog od strane Europske Komisije odnosno Programa Transnacionalne saradnje za Jugoistočnu Europu (SEE), u našoj zemlji u narednom periodu počinje snimanje cesta.

U Sarajevu je 28. novembra/studenog 2013. godine u organizaciji BIHAMK-a održana Radionica za partnere projekta SENSOR kojoj su pored predstavnika organizatora prisustvovali i stručnjaci JP Ceste FBiH, JP Autoceste FBiH, Steve Lawson - Tehnički direktor EuroRAP, Olivera Đorđević,predstavnik SENSOR projekta i Marko Ševrović i Darko Babić sa Fakulteta Prometnih znanosti (Zagreb). Tom prilikom je dogovoren početak realizacije ovog projekta koji se odnosi na snimanje cesta u Bosni i Hercegovini.

Naime, krajem oktobra/listopada prošle godine uz podršku EuroRAP-a (Europski program za ocjenu cesta) i Fondacije za cestovnu sigurnost (Velika Britanija), BIHAMK je potpisao Ugovor o realizaciji i postao jedan od partnera SENSOR projekta(Sigurni putevi jugoistočnog susjedstva ).

Osnovni cilj navedenog projekta je izgraditi sigurniju mrežu cesta u regiji jugoistočne Europe kroz  Izradu Mapa rizika koje pokazuju gdje je rizik nastanka nezgode veliki, snimanje - inspekciju karakteristika cesta s ciljem utvrđivanja zašto rizik nastaje i  plana investiranja u sigurnije ceste s ciljem utvrđivanja gdje i kako najbolje investirati i tako smanjiti broj stradalih u nezgodama. Inače, ovu Mapu rizika za magistralne ceste u FBiH, BIHAMK je u saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije i JP Ceste FBiH, realizovao sredinom 2010. godine za šta je na FIA kongresu održanom u Portugalu 2011. godine dobio posebno priznanje Generalne skupštine EuroRAP-a.  

                                   

Snimanje odnosno Inspekcija sigurnosnih karakteristika cesta po Protokolu EuroRAP-a u saradnji sa Fakultetom prometnih znanosti iz Zagreba, vodećim partnerom projekta SENSOR Make Road Safe Hellas iz Grčke, a uz podršku EuroRAP-a u narednom periodu biće izvršena na ukupno 352 km cesta u našoj zemlji, i to na magistralnoj cesti M17 i dijelu novoizgrađene autoceste A1 (E73) : dionicama Metković - Sarajevo (162km), Doboj - Sarajevo (145 km) i Jošanica - Kakanj (45 km ) Na ovaj način će se definisati dionice i lokacije sa GPS koordinatama na kojima se uz realizaciju jednostavnih mjera kao što su zaštitne ograde, školski prelazi ili raščišćen cestovni pojas, mogu ostvariti značajna unapređenja.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti