Aktuelno

ODRŽANO TAKMIČENJE MEHANIČARA POMOĆI NA CESTI

BIHAMK OSVOJIO PETO MJESTO

Na ovogodišnjem takmičenju mehaničara pomoći na cesti “Road Patrol Training for Excellence 2018”, koje je održano od 25. do 28. septembra/rujna 2018. godine u organizaciji austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC u Beču, tim BIHAMK-a je osvojio petu poziciju. Na takmičenju su učestvovala 22 tima/kluba iz cijele Europe, a ekipa Holandije (predstavnici kluba ANWB) bili su najuspješniji i zauzeli su prvo mjesto. Tim BIHAMK-a, kojeg su činili mehaničari Kenan Halvadžija i Asim Karić, iza sebe su ostavili većinu klubova iz regije i pokazali zavidno znanje u oblasti dijagnosticiranja i otklanjanja kvara na vozilima.

Kako bi dodatno edukovali mehaničare i osposobili timove za brzo i efikasno pružanje usluga tehničke pomoći na cesti FIA Regija I i ARC Europe Group zajedničkim snagama su pored takmičenja timova organizovali i trening izvrsnosti, koji je uključivao prezentaciju najnovijih patrolnih vozila, uređaja i opreme, kao i edukaciju mehaničara pomoći na cesti.

Ove godine instruktori - predavači bili su predstavnici kluba domaćina ÖAMTC, kao i švicarskog kluba TCS, a pored njih dodatnu edukaciju mehaničara realizovali su i predavači iz ProLux i Club Logistics Services (CLS). U okviru navedenog mehaničari su dodatno educirani o novim tehnologijama, dijagnosticiranju i otklanjanju kvara s posebnim osvrtom na način i mogućnosti otklanjanja kvara kod hibridnih i električnih vozila, kao i edukacija o konvencionalnim i modernim načinima otvarana zaključanih vozila uz demonstraciju. Nezaobilazna tema o kojoj je bilo govora i na ovogodišnjem treningu izvrsnosti odnosila se na pristup strankama, način prikupljanja informacija koje će omogućiti efikasnije i brže otklanjanje kvara na vozilu, ali i potrebi da se po završetku intervencije stranci daju određene informacije o kvaru i savjeti o upravljanju vozilom.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti