Aktuelno

ODRŽANA 20. GENERALNA SKUPŠTINA EURORAP-A

U periodu od 23. do 25. maja 2022. godine u Lipici u Sloveniji održana je redovna Generalna skupština EuroRAP-a, kojoj su kao punopravni članovi prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a.

Ferry Smith, Predsjednik EuroRAP-a, započeo je Generalnu skupštinu dobrodošlicom svim članicama i prigodnim obraćanjem. Nakon uvodnog dijela pristupilo se redovnom održavanju sjednice na kojem je izvršen izbor upravnih organa, kao i usvajanje izvještaja o finansijskom poslovanju za 2021. godinu i prijedlog budžeta za 2022. godinu.

Na sastanku su održana i tri panela kako bi se razmijenila i podijelila iskustva, rezultati i ideje za nastavak rada na sigurnosti u saobraćaju, te predstavili projekti koji se trenutno provode i koji su uspješno realizovani.

Moderator prvog panela bio je James BRADFORD, Globalni tehnički direktor iRAP-a, a tema panela je bila ''AiRAP''. AiRAP je skraćenica za 'ubrzano i inteligentno' prikupljanje podataka vezanih za sigurnost na cestama, a za podršku procjeni sigurnosti u saobraćaju, mapiranju rizika, kao i određivanju prioriteta ulaganja za sve učesnike u saobraćaju. AiRAP osigurava da podaci zadovoljavaju zajednički globalni standard iRAP-a, koji se već koristi u cijelom svijetu za snimanje karakteristika na cestama kako bi se poboljšale i usporedile performanse.
Drugi panel ''Održiva mobilnost'' predvodila je Olivera ROZI, EIRA Projektni direktor. Teme ovog panela su bili projekti CycleRAP, Star Rating for Schools, kao i sigurnost motociklista i vozača e-romobila u saobraćaju. Pored toga prezentovan je i projekat SABRINA koji realizuje od 2020. godine, kao i završeni projekat RADAR čiji je projektni partner bio i BIHAMK.

Treći panel pod nazivom ''Inovacije i primjena'' čiji je moderator bio Marko ŠEVROVIĆ, EIRA Viši inžinjer za sigurnost na cestama, uključivao je demonstraciju novog alata za pregled rute, kako RAP može pomoći u usvajanju RISM direktive, kao i studije slučaja o tome kako nadležna tijela za ceste ugrađuju korištenje RAP podataka i alata u svoje aktivnosti.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti