Aktuelno

KAMPANJA #3500LIVES

Svakog dana na cestama širom svijeta u saobraćajnim nezgodama smrtno strada 3.500 ljudi. Mladi ljudi su posebno pogođeni, jer su saobraćajne nezgode glavni uzrok smrtnosti osoba starosti od 15 do 29 godina.

Stanje sigurnosti saobraćaja na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Europi. Svjedoci smo svakodnevnih nezgoda koje za posljedicu imaju smrtnost ili teže povređivanje učesnika u saobraćaju.

Samo u protekloj godini dogodilo se ukupno 37.628 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 298 osoba, dok je 10.229 osoba povrijeđeno od čega 1.608 osoba teže.

Ovo je alarmantan trend koji treba što prije zaustaviti, ljudski, ekonomski i socijalni trošak koji je postao neprihvatljiv. Statistike pokazuju da ljudski faktor ima direktan uticaj na 90% saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga BIHAMK se priključio globalnoj kampanji #3500LIVES koja se realizuje pod pokroviteljstvom FIA s osnovnim ciljem podizanja nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti na lokalnom i gobalnom nivou.

Kampanjom se naglašavaju kratke poruke o jednostavnim radnjama koje oduzimaju svega nekoliko trenutaka, a koje mogu spasiti život, kao i glavni faktori rizika koji mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda sa teškim i smrtnim posljedicama:

UPOTREBA SIGURNOSNOG POJASA TOKOM VOŽNJE ZNAČAJNO UTIČE NA SMANJENJE RIZIKA DA BUDETE IZBAČENI IZ VOZILA U SLUČAJU SUDARA.

Korištenje sigurnosnih pojaseva je od značajne važnosti kako za vozače tako i za ostale putnike u vozilu. Pravilna upotreba pojaseva smanjuje rizik smrtnosti vozača i suvozača, učesnika saobraćajnih nezgoda, za 45-50%.

ZNAČAJAN BROJ RODITELJA DOZVOLJAVA SVOJOJ DJECI DA PUTUJU U VOZILU A DA NISU PROPISNO VEZANI U VOZILU RIZIKUJUĆI NJIHOVE ŽIVOTE I SIGURNOST. 

Dječija autosjedalica smanjuje rizik smrtnosti djece u saobraćajnim nezgodama za 70%.

EFIKASNO SPROVOĐENJE ZAKONA O KORIŠTENJU KACIGA TOKOM VOŽNJE MOTOCIKLA MOŽE POVEĆATI STOPU KORIŠTENJA KACIGA, A SAMIM TIM I UTICATI NA SMANJENJE POVREDA GLAVE U SLUČAJU SAOBRAĆAJNIH NEZGODA.

Ispravno korištenje motovciklističke kacige može smanjiti rizik od smrtnosti motociklista u slučaju saobraćajne nezgode za 40%.

PJEŠACI I BICIKLISTI SPADAJU U NAJRANJIVIJE UČESNIKE U SAOBRAĆAJU.

22% od ukupnog broja smrtno stradalih u saobraćajnim nezgoda su pješaci.

BRZINA JE JEDAN OD NAJČEŠĆIH UZROKA IZAZIVANJA SAOBRAĆAJNIH NEZGODA.

Smanjenje prosječne brzine kretanja za 5% rezultovalo bi smanjenjem broja fatalnih saobraćajnih nezgoda za 30%.

I NAJMANJA KOLIČINA ALKOHOLA POVEĆAVA RIZIK UČESTOVANJA U FATALNIM SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA.

Procjenjuje se da je alkohol uzročnik izazivanja 1 od 3 saobraćajne nezgode. Strogo poštivanje zakona o vožnji pod utjecajem alkohola može smanjiti broj smrtnosti u saobraćajnim nezgodama za 20%.

SMANJENJE KONCENTRACIJE TOKOM VOŽNJE MOŽE REZULTOVATI FATALNIM SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA.

Rizik od izazivanja saobraćajne nezgode ukoliko koristite telefon se povećava za 4 puta.

U NEDAVNOM ISTRAŽIVANJU 1 OD 10 VOZAČE JE PRIZNALO DA SU ZASPALI TOKOM VOŽNJE.

Saobraćajne nezgode izazvane umorom 3 puta su rizičnije da budu fatalne.

Kampanja je prilika da pozivamo sve učesnike u saobraćaju da se prijave i potpišu Manifest FIA za poboljšanje sigurnosti na cestama u cijelom svijetu.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti