Aktuelno

INFORMACIJA O SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA U BIH TOKOM STANJA NESREĆE PROUZROKOVANE PANDEMIJOM COVID-19

U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija na bosanskohercegovačkim putevima/cestama u mjesecu martu i aprilu 2020. godine,  dogodilo se ukupno 3531 saobraćajnih/prometnih nezgoda, što je u odnosu na isti period 2019. godine smanjenje od 1831 saobraćajnu/prometnu nezgodu ili 33,4%. 

U navedenom periodu 2020. godine tokom proglašenja stanja nesreće prouzrokovanom korona virusom na bosanskohercegovačkim cestama/putevima život je izgubilo 29 lica/osoba, dok je u istom periodu u mjesecu martu i aprilu 2019. godine smrtno stradalo 47 lica/ osoba, što izraženo u postotcima/procentima prikazuje smanjenje od 38,3%. U istom periodu 2020. godine 140 lica/osoba zadobilo teže tjelesne povrede/ozljede, dok je 2019. godine 231 lica/osoba teže povrijeđeno/ozlijeđeno, što predstavlja smanjenje od 91 lice/osobe ili 40%. Broj lakše povrijeđenih/ozlijeđenih lica/osoba je smanjen za 303 lica/osobe ili 26,7% u odnosu na isti dvojemjesečni period 2019. godine.


Detaljniju informaciju o stanju cestovnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini tokom stanja nesreće izazvane pandemijom virusom COVID-19 možete preuzeti ovdje.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti