Aktuelno

INFORMACIJA O REGISTROVANIM DRUMSKIM VOZILIMA U BIH U 2021.

U  protekloj 2021. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano/registrirano  1.152.743 drumskih/cestovnih  vozila, što u odnosu na 2020. godinu (1.108.711) predstavlja povećanje od 44.032 vozila, odnosno od 3,97%. 

Dugogodišnji trend porasta broja registrovanih/registriranih vozila, koji je pojavom pandemije COVID-19 tokom 2020. godine zaustavljen uz značajno smanjenje broja registrovanih/registriranih vozila, tokom prošle 2021. godine je nastavljen, ali još uvijek nije dostigao nivo iz godine prije pandemije (1.175.731) i manji je za 1,96%.

Tokom 2021. godine došlo do značajnog smanjenja broja uvezenih rabljenih vozila za 25,26%, trend smanjenja novih registrovanih/registriranih vozila se nastavio, te je taj broj u odnosu na prethodnu godinu manji za 1.288 vozila, odnosno 10,94%.

Upoređujući broj registrovanih/registriranih vozila po starosnoj strukturi, odnosno prema Euro standardima, kao i po vrsti pogonskog goriva možemo zaključiti da se kako starosna tako i ekološka struktura voznog parka u našoj zemlji iz godine u godinu mijenja i da na bosanskohercegovačkim cestama saobraća sve veći broj vozila sa višim Euro standardima i vozila koja za pogon koriste alternativna goriva, ali nažalost još uvijek ne istim intenzitetom kako raste ukupan broj vozila u našoj zemlji.

Kompletnu informaciju možete pogledati OVDJE 

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti