Aktuelno

FIA OBJAVILA ODLUKE FIA SVJETSKOG VIJEĆA ZA AUTOSPORT VEZANO ZA SITUACIJU U UKRAJNI

Dana 01.03.2022. FIA Predsjednik Mohammed Ben Sulayem predsjedavao je vanrednim sastankom FIA Svjetskog vijeća za autosport tokom kojeg su se razmatrala pitanja vezana za aktuelnu situaciju u Ukrajini. 

U svom uvodnom obraćanju, FIA Predsjednik je izjavio: “Kao što vam je poznato, razvoj događaja u Ukrajini FIA prati sa tugom i nevjericom uz nadu da će se iznaći brzo i mirno rješenje za trenutačnu situaciju. Osuđujemo rusku invaziju Ukrajine i naše misli su uz sve one koji pate zbog aktuelnih događaja u Ukrajini. Želio bih naglasiti da je FIA, zajedno sa svojim partnerima, proaktivno djelovala vezano za ovu situaciju i prenijela naše stavove kroz Formulu1, Formulu 2, Svjetski touring kup i Međunarodni kup utrka ubrzanja. Ažurirane verzije nekoliko FIA Međunarodnih kalendara će biti date na usvajanje tokom sastanka Svjetskog vijeća za autosport u Bahreinu.”

U skladu sa preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta, članovi Savjeta su usvojili slijedeće odluke koje su se počele primjenjivati odmah nakon njihovog usvajanja:

Takmičenja koja se organiziraju na teritoriji Rusije i Bjelorusije

• Do daljnjeg neće biti održavanja međunarodnih/zonskih autosportskih takmičenja u Rusiji i Bjelorusiji

• Na međunarodnim/zonskim takmičenjima se do daljnjeg neće koristiti zastave/obilježja ili himne Rusije/Bjelorusije

Vozači, takmičari i zvaničnici trka

• Do daljnjeg nacionalni timovi Rusije/Bjelorusije neće učestovati u međunarodnim/zonskim autosportskim takmičenjima

• Ruski/bjeloruski vozači, takmičari-pojedinci i zvaničnici do daljnjeg mogu učestvovati u međunarodnim/zonskim autosportskim takmičenjima isključivo u neutralnom svojstvu i pod “FIA zastavom”, uz preuzimanje specifičnih obaveza i pridržavanje FIA-inih principa mira i političke neutralnosti

• Ruski/bjeloruski nacionalni simboli, boje, zastave ne smiju biti izloženi (na uniformi, opremi ili vozilu), a do daljnjeg neće biti intonirane ni himne ovih država tokom međunarodnih/zonskih takmičenja

Izabrani FIA zvaničnici/članovi komisija

• Predstavnici FIA članova iz Rusije/Bjelorusije koji su izabrani za FIA zvaničnike ili članove FIA komisija će privremeno odstupiti sa ovih funkcija i prekinuti obavljanje dužnosti izabranih FIA zvaničnika i članova FIA komisija *

FIA Grantovi

• FIA grantovi do daljnjeg neće biti dodijeljivani FIA članicama iz Rusije i Bjelorusije*

• Finansijska sredstva iz već dodijeljenih FIA grantova neće biti isplaćena FIA članicama iz Rusije / Bjelorusije*

* Ukoliko ove odluke budu odobrene od strane FIA Svjetskog vijeća za automobilsku mobilnost i turizam


FIA Međunarodni sportski kalendar

• Na prijedlog Imaoca komercijalnih prava F1, otkazan je Grand Prix F1 Rusije iz razloga Force Majeure (Viša sila).

FIA Predsjednik je dodao: “Želim zahvaliti članovima Vijeća na njihovoj brzoj reakciji iskazanoj kroz donošenje ovih odluka koje su u interesu sporta i mira. Snažno se solidarišemo sa Leonidom Kostyuchenkom, predsjednikom Auto Federacije Ukrajine (FAU), kao i sa članovima FIA zajednice u ovoj državi. Mjere koje smo danas poduzeli priznaju autoritet FAU u Ukrajini, a usklađene su i sa preporukama koje je nedavno sačinio Međunarodni olimpijski komitet. U aktivnim smo razgovorima sa našim članovima dok nastavljamo iskazivati svoje suosjećanje i podršku u ovom za njih izuzetno teškom periodu. Iskreno se nadamo da će se naći mirno rješenje za njihove neprihvatljive patnje.”

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti