Aktuelno

EURO NCAP OBJAVIO POBJEDNIKE SVOJIH TESTIRANJA ZA 2016.

Prema rezultatima Euro NCAP testiranja kojima se proglašavaju najsigurniji automobili za 2016.g. u različitim klasama, tri modela putničkih automobila dobila su laskavi naziv „najbolji u svojoj klasi“:

- Toyota Prius u kategoriji „velikih porodičnih/obiteljskih automobila“
- Hyundai Ioniq u kategoriji „malih porodičnih/obiteljskih automobila“ i
- VW Tiguan u kategoriji „malih off-road vozila“

Euro NCAP je tokom 2016.g. pooštrio kriterije ocijenjivanja, a prvi put su u testiranja uvršteni sistemi automatskog kočenja u slučaju da vozilo detektuje pješaka u svojoj neposrednoj blizini.

Još jedan značajan ovogodišnji novitet Euro NCAP testiranja je uvođenje dualnog sistema ocjenjivanja – isti model se ocjenjuje u dvije verzije – sa standardnom opremom i sa naprednim elektronskim tehnologijama koje spadaju u dodatnu sigurnosnu opremu.

Na ovaj način se potencijalnim kupcima testiranih modela vozila omogućava veoma jednostavna usporedba stepena sigurnosti koju pojedini modeli pružaju sa osnovnim i dodatnim paketom sigurnosnih tehnologija.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti