Aktuelno

BIHAMK AUTO NA 88. SAJMU AUTOMOBILA U ŽENEVI

Autoindustrija diše punim plućima 

Ženeva je jedan od najvažnijih sajmova automobila u svijetu, a na ovogodišnjem, 88. po redu, tradicionalno je i urednik BIHAMK AUTA. Vizija autoindustrije u posljednjih nekoliko godina ostala je ista –brže, goropadnije, zelenije i autonomnije. Ženeva je ponovo oduševila, jer je vidljivo da autoindustrija diše punim plućima, doduše svi se trude da to bude sa što manje dima.

Ženeva iz godine u godinu donosi najbolje od autoindustrije. Tu su svi što nešto znače ovom svijetu, iako su sajmovi (naročito Frankfurt i Pariz) malo otišli u drugi plan. Doduše, od velikih jedino je Opel otkazao ove godine učešće u Ženevi. Možda na prvu neobično, ali Opel je u 2017, u Frankfurtu, uistinu predstavio sve svoje velike favorite: Insignia, Crossland X i Grandland X.

Susjed iz Svete Nedelje

Veliki je iznenada postao i ''mali'' iz Svete Nedelje – čudesni Mate Rimac, čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, iz Livna. On je zadivio svijet svojim idejama, a u Ženevi je predstavio noviC_Two – najjači serijski električni automobil čije su karakteristike epohalne: na 100 km/h stiže za 1,97 sekundi, a maksimalna brzina mu je 412 km/h. Pritom do 300 km/h stigne u 11,8 sekundi!Za premijeru Mati Rimcu su u pomoć došli sjajni 2Cellos koji su napravili sjajnu atmosferu. I ova ekipa je napravila sjajnu promociju susjedne Hrvatske.

Mercedes je snažno zastupljen ove godine na sajmu. Kao jedan od njegovih favorita, iz Stuttgartadolazi nova A-klasa sa spektakularnim dizajnom i fantastičnim rješenjima u unutrašnjosti. Predstavljena je ifacelift verzija C-klase, sjajan još jedan model koji će biti dostupan u sedan i karavan verziji. Nijemci se nikad ne šale – uvijek ozbiljni, studiozni i sa jasnom namjerom da diktiraju ritam proizvođačima.

Mrge i ugursuzi

Volvo donosi V60, verziju izgrađenu na istoj platformi kao i velika 90-tka i zasniva se na dizajnu i tehnologiji već predstavljenog XC60. Lamborghini je predstavio Urus, ekstremi SUV, na prvu bih rekao – ugursuz – pomalo nezgrapan i nekarakterističan za jednog Lamba – ali radi se o najbržem SUV-u na svijetu. Uz pomoć četiri-litarskog V8 benzinca, Urus ispaljuje snagu od 650 KS i daje 850 Nm. Za samo 3,6 sekunde, ovaj sportski SUV dolazi do stotke. Što se tiče cijene, ona za Urusa počinje od 204.000 eura. I Bentley je predstavio svoju mrgu–Bentayga, koji je plug-in hibrid.

Još jedan njemački proizvođač automobila zasjao je sa nekoliko premijera: Audi, sa fantastičnom verzijom SQ2, i očekivani Audi A6, koji je mješavina Audija A7 Sportback i A8 i koji će polovinom godine biti na tržištu.

Pored ovih standardnih, konvencionalnih modela, u Ženevi su prisutni i oni avangardni, poput Rinspeeda koji je domaći u Ženevi, ali i Sbarro, Fornasari i Co. koji oduševljavaju publiku sa svojim dizajnerskim konceptnima i pogledom u budućnost auto industrije. Ženeva je ponovo oduševila, jer je vidljivo da autoindustrija diše punim plućima, doduše svi se trude da to bude sa što manje dima.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti