Aktuelno

25. SAOBRAĆAJNO-OBRAZOVNO TAKMIČENJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA U BiH U 2021. GODINI

Kako su predstavnici FIA Regije I odlučili da ovogodišnje Europsko takmičenje/natjecanje otkažu barem u onom  formatu u kojem se ranije realizovalo i da organizuju online takmičenje/natjecanje,  Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) kao organizator nacionalnog saobraćajno/prometnog-obrazovnog takmičenja/natjecanja prilagodivši se trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavio je višedecenijsku tradiciju organizacije takmičenja/natjecanja i uspješno je okončao i ovogodišnji ciklus saobraćajno/prometno-obrazovnog takmičenja/natjecanja. 

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji i realizaciji saobraćajno/prometno obrazovnih takmičenja/natjecanja učenika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu , takmičenja/natjecanja su organizovana po izmjenjenom sistemu. S obzirom na sve zabrane i ograničenja koja su aktuelna zbog pandemije korona virusa, te činjenice da se i nastava u osnovnim školama odvija djelimično na online platformi, ovogodišnje takmičenje/natjecanje na svim nivoima provodilo se na istom principu – online, izuzev u Tuzlanskom kantonu gdje se realizacija školskog , općinskog i kantonalnog takmičenja/natjecanja provodila po ranijem principu. U ovogodišnjem takmičenju/natjecanju učešće su uzele škole sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjo-bosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Sarajevskog kantona. Unatoč trenutnoj situaciji vezanoj za pandemiju korona virusa, na ovogodišnjem saobraćajno/prometno-obrazovnom takmičenju/natjecanju učestvovalo je više od 1000 djece, od kojih se kroz školska takmičenja/natjecanja na Kvalifikaciono školsko takmičenje/natjecanje plasiralo 165 učenika i učenica iz 39 osnovnih škola.

Školsko kvalifikaciono saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje realizovano je u periodu od 10. maja/svibnja do 31. maja/svibnja 2021. godine u okviru kojeg su takmičari/natjecatelji elektronskim putem popunjavali online testove na BIHAMK-ovoj softverskoj platformi „e-testovi“. Svi takmičari/natjecatelji koji su zadovoljili kriterije date Pravilnikom, direktno su se plasirali na Finalno takmičenje/natjecanje.

Finalno saobraćajno/prometno - obrazovno takmičenje/natjecanje učenika osnovnih škola u BiH održano je u periodu 14.do16. juna/lipnja 2021. godine na kojem su učestvovala ukupno 43 takmičara/natjecatelja iz BiH. Kao i školsko kvalifikaciono i finalno takmičenje/natjecanje realizovano je na istom principu – online u okviru kojeg su finalisti rješavali posebno pripremljen teoretski test. Na osnovu pojedinačnih rezultata sa finalnog takmičenja/natjecanja određena su prva tri mjesta u konkurenciji djevojčica i dječaka.

U konkurenciji djevojčica najbolje rezultate postigli su:
1. Armina ADILOVIĆ, OŠ ''Mehmedalija Mak Dizdar'' GORAŽDE
2. Lejla DŽAFIĆ, OŠ ''Rapatnica'' SREBRENIK
3. Ela BIBER, OŠ ''Aleksa Šantić'' SARAJEVO


U konkurenciji dječaka najbolje rezultate postigli su:
1. Amin DEDIĆ, OŠ ''Ćamil Sijarić'' SARAJEVO
2. Sanjin KADRIĆ, OŠ ''Aleksa Šantić'' SARAJEVO
3. Maid Bašić, OŠ ''Humci'' ČELIĆ

Najbolje plasiranim pojedincima i ekipama organizator je obezbijedio vrijedne nagrade (bicikla i diplome), dok će svim takmičarima/natjecateljima, školama i nastavnicima biti podjeljene zahvalnice za učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Kao i prethodnih godina, ekipu BIHAMK-a koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Europskom takmičenju/natjecanju čine dva dječaka i dvije djevojčice, odabrana na osnovu pokazanih rezultata na finalnom takmičenju/natjecanju. Detaljne informacije o ovom dijelu takmičenja/natjecanja biće naknadno dostavljene takmičarima/natjecateljima i njihovim trenerima.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti