Aktuelno

19. SAOBRAĆAJNO/PROMETNO-OBRAZOVNO TAKMIČENJE/NATJECANJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA U BIH

IZMJENJEN NAČIN ORGANIZACIJE I REALIZACIJE

Bosanskohercegovački auto-moto klub ove godine po 19. put organizuje tradicionalno saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju saobraćaja/prometa.

Ove godine sistem takmičenja/natjecanja značajno je izmjenjen u odnosu na protekle godine, a u skladu sa iskustvima sa dosadašnjih europskih takmičenja/natjecanja:
1. Rokovi za održavanje takmičenja/natjecanja se pomjeraju:

a) Školska takmičenja/natjecanja najkasnije do 15. aprila/travnja tekuće godine
b) Područna takmičenja/natjecanja najkasnije do 20.maja/svibnja tekuće godine
c) Finalno takmičenje / natjecanje održava se poslednjeg vikenda maja/svibnja tekuće godine

2. Ekipe područnih takmičenja/natjecanja koje učestvuju na Finalnom takmičenju/natjecanju čine po 5 (pet) dječaka i djevojčica, osim za područje Posavskog kantona/županije, Brčko Distrikta i lokalnih i regionalnihekipa sa područja RS-a za koje ekipu čine po 3 (tri) dječaka i djevojčice.

3. Finalno takmičenje/natjecanje se održava dva dana.

4. Prvi dan takmičenja/natjecanja predviđen je za teorijsko takmičenje - eliminatorno (svi takmičari/natjecatelji koji budu imali 20 i više negativnih poena ne idu u dalji tok takmičenja/natjecanja)

5. Nakon završenog teorijskog takmičenja/natjecanja za sve učesnike je planiran izlet u organizaciji BIHAMK-a.

6. Drugi dan takmičenja/natjecanje - praktično takmičenje/natjecanje - poligon spretnosti + poligon praktičnog poznavanja saobraćaja/prometa.

7. Na Finalnom takmičenju/natjecanju bira se po 5 (pet) dječaka i djevojčica koji će se "boriti" da uđu u ekipu BIHAMK-a koja će predstavljati BiH na Europskom takmičenju/natjecanju.

8. U skladu sa Pravilnikom Europskog saobraćajno/prometno-obrazovnog takmičenja/natjecanja, sudijska odluka je konačna i na nju nije moguće podnijeti žalbu.

9. Ukoliko neko od članova neke od ekipa uđe u poligon prije ili za vrijeme takmičenja/natjecanja, ista će biti automatski diskvalifikovana.

10. Detaljne skice svih elemenata, opis obaveznih i potrebnih radnji i postupaka takmičara/natjecatelja, kao i listu, opis i broj kaznenih poena utvrđuje BIHAMK.

11. Vođe ekipa pojedinih područja sa istim će biti upoznate na sastanku koji će biti održan sat vremena prije početka takmičenja/natjecanja.

12. Poslije Finalnog takmičenja/natjecanja najboljih 5 (pet) dječaka i djevojčica učestvuje u Predkvalifikacionom takmičenju/natjecanju u kojem se biraju po 3 (tri) najbolja dječaka i djevojčice, koje će se dalje plasirati u Kvalifikaciono takmičenje/natjecanje na kojem će se izabrati predstavnici BIHAMK-a i BiH za Europsko takmičenje/natjecanje.

13. U Predkvalifikacijskom i Kvalifikacijskom takmičenju/natjecanju testiraće se:

a) Teorijsko poznavanje pravila u saobraćaju/prometu
b) Praktično poznavanje pravila u saobraćaju/prometu
c) Spretnost vožnje na poligonu
d) Opšta/opća kultura

O naprijed navedenim izmjenama, kao i detaljima o organizaciji i realizaciji saobraćajno/prometno - obrazovnog takmičenja, svi učesnici takmičenja/natjecanja (neposredni organizatori, nastavnici i učenici) mogu se informisati u Pravilniku o organizaciji i održavanju takmičenja/natjecanja za 2015. godinu.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti