Putne novosti

Iz Bugarske asocijacije vozača (UAB)  obavještavaju da je bugarska vlada je usvojila izmjene sistema vinjeta za autoceste koji stupaju na snagu sa 01.01.2019.g.  Spomenute izmjene predviđaju uvođenje digitalnih vinjeta za sve tipove motornih vozila. Od 01. januara/siječnja 2019.g. više se neće biti moguće kupiti vinjete za bugarske autoputeve u formi naljepnica!

Digitalne vinjete se mogu kupiti na graničnim prijelazima po dolasku na teritoriju Bugarske. Ove vinjete će se kupovati na digitalnim terminalima, a plaćanje će se vršiti isključivo kreditnim / debitnim karticama. Kupci vinjeta će moći koristiti ove terminale pomoću uputa na nekoliko svjetskih jezika. Zbog mogućih početnih zastoja u radu sistema, vozačima koji putuju u Bugarsku se preporučuje da kupe ove vinjete online prije samog putovanja, korištenjem linka: www.bgtoll.bg/en . Nakon uspješno obavljene kupovine, račun će automatski biti proslijeđen na e-mail adresu koju je naveo sam kupac. Svim vozačima koji su vinjete kupili na ovaj način preporučuje se da sa sobom na put ponesu isprintani račun ili da ga, za svaki slučaj, kopiraju na svom smartphonu!

-Vozači se upozoravaju da se digitalne vinjete za bugarske autoceste više ne mogu kupovati na benzinskim pumpama širom zemlje.

-Još jedna novina je i uvođenje tkzv. „vikend vinjete“. Ovaj tip vinjete vrijedi od petka u 12:00 (u podne) do 23:59 u nedjelju. Cijena „vikend vinjete“ je 10.00 BGN što približno iznosi 5,00 EUR.

-Vinjete za teretna vozila (TIR) će vrijediti do 15.08.2019. kada će biti uveden novi sistem vinjeta samo za ovu kategoriju vozila !

Dodatne informacije o novom sistemu vinjeta u Bugarskoj možete saznati putem linka: www.bgtoll.bg/en


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak