Aktuelno

Prije 100 godina osnovan je BOSANSKOHERCEGOVAČKI KLUB AUTOMOBILA – prvi autoklub koji je djelovao na području Bosne i Hercegovine. Podsjećajući na ovaj vrijedan jubilej, napominjemo da je prvi klub automobile u BiH osnovan 26 godina nakon pronalaska prvog automobila u historiji i 10-ak godina nakon što se u Sarajevu pojavio prvi automobil.

Logotip kluba

Osnivačka Skupština kluba održana je u staklenoj bašti sarajevskog hotela „Evropa“ 21. marta 1912. godine. Prepoznavši značaj težnje kluba za „promoviranje i unapređenje društvene svijesti o automobilizmu u Bosni i Hercegovini“, Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu je izdala odobrenje na Statut Bosanskohercegovačkog kluba automobila 21. septembra 1912. godine.

Naslovnica originalnog Statuta

Kao osnovni principi djelovanja kluba u Statutu su navedeni: okupljanje članova udruženja u cilju organizovanja stručnih savjetovanja o unaprijeđenju automobilizma, ustanovljavanje biblioteke sa stručnom literatrom, organizacija klupskih izleta, takmičenja i propagiranje vještine vožnje automobila, posebno u svrhu poboljšanja cestovnog prometa, organizacija stanica za gorivo unutar države, saradnja sa drugim automobilskih udruženjima u cilju omogućavanja lakšeg protoka međunarodnog cestovnog saobraćaja.

U djelovanju kluba principijelno su bile isključene bilo kakve političke i nacionalne tendencije, a u klubu su bile zastupljene sljedeće članske kategorije: počasno, osnovno, redovno, vanredno i dozvoljeno članstvo.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Utorak
  • Srijeda
  • Četvrtak