Aktuelno

PRIGODNO OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA BIHAMK-a POVODOM DANA BIHAMK-a

UKORAK S IZAZOVNIM VREMENOM 

Poštovani,

Povodom 07. februara/veljače, Dana BIHAMK-a, prisjećajući se tog datuma iz 1946. godine kada je započelo sa radom Automobilističko-motociklističko društvo, preimenovano 1947. godine u Auto-moto savez Bosne i Hercegovine, čiji je BIHAMK pravni sljednik, a s obzirom na nemogućnost održavanja uobičajene Svečane Skupštine BIHAMK-a, obraćam se svim članovima BIHAMK-a i svim ostalima građanima prigodnim tekstom koji govori o radu BIHAMK-a u 2021. godini.

Uprkos poteškoćama sa kojima smo se suočili zbog nastavka svjetske zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronovirusa COVID – 19, BIHAMK je primjenom adekvatnih mjera na mnogobrojne izazove poslovanja realizirao svoje najvažnije programske ciljeve, te ostvario još jednu izuzetno  uspješnu godinu na pružanju pomoći motorizovanim građanima i na unapređenju cestovne sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Prošlogodišnji period obilježen je porastom broja usluga asistencije i svih poslovnih aktivnosti BIHAMK-a, što je uz stabilnost sistema članstva i podatak o izvrsnom procentu obnove članarine od 80% najznačajniji indikator uspješnog rada BIHAMK kompanija.

Poslovni fokus ostao je na digitalnoj transformaciji poslovanja kojim se otvaraju mogućnosti za potpuno novi način uređenja međusobnih odnosa i upravljanja u BIHAMK-u, a posebno je pospješena prodaja članarine kroz online kanale i olakšan pristup uslugama i korisnim informacijama. Prošlu godinu BIHAMK je završio sa približnim brojem članova prije pandemije, što nas posebno raduje.

Uz ranije utvrđene procedure i propisane mjere zaštite, obavljeno je desetine hiljada/tisuća usluga pomoći na cesti, a u cilju sigurne vožnje i planiranja putovanja prikupljen je i distribuiran ogroman broj informacija u zemlji i inozemstvu, te nastavljena realizacija projekta videonadzora saobraćaja/prometa kojim je omogućen neposredan uvid u stanje na  cestama na preko 70 lokacija.

Sektor za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a bio je vrlo aktivan u provođenju raznih edukativno-preventivnih aktivnosti i kampanja o cestovnoj sigurnosti, podizanju svijesti o spasonosnoj važnosti korištenja dječijih sjedalica u vožnji, zaštiti biciklista i pješaka, uključujući i dva projekta realizirana u okviru FIA Grantova cestovne sigurnosti.

Posebno smo ponosni što kontinuirana saobraćajna/prometna edukacija djece kroz organizaciju saobraćajno/prometno obrazovnih takmičenja/natjecanja i njihovo učešće na Evropskom saobraćajno/prometno-obrazovnom treningu u online formatu nije prekinuto ni u ovim komplikovanim uvjetima.

Prošlogodišnje saobraćajno/prometno-preventivne aktivnosti obilježio je i završetak EuroRAP projekta “RADAR” koji uključuje zemlje dunavske regije i početak ambicioznog projekta uspostavljanja sistema/sustava elektromobilnosti i vozila na alternativna goriva u BiH pod nazivom “BIHAMK-Nova mobilnost 2030”.

Iako je većina aktivnosti na polju međunarodne saradnje zbog pandemije koronavirusa realizirana u digitalnom formatu, i prošla godina je iskorištena za intenzivnu promociju sveukupnih aktivnosti BIHAMK-a u okviru pripadajućih međunarodnih asocijacija. Predstavnici različitih BIHAMK-ovih odjela bili su aktivni učesnici većine virtualnih vebinara, edukacija, konferencija i događaja koje je Svjetska automobilistička asocijacija (FIA) tokom godine organizirala za svoje članice, a posebno je značajno istaći doprinos, koji je BIHAMK-ov odjel za članstvo i marketing dijeljenjem BIHAMK-ovih iskustava na polju digitalne zrelosti i inovacije poslovnog modela, pružio u kreiranju  Zbirke najboljih praksi FIA klubova.

Naravno, najznačajnija međunarodna aktivnost je bila učešće na decembarskom Kongresu FIA-e, na kojem je izabrano i novo rukovodstvo, sa Mohammedom Ben Sulayemom, kao novim Predsjednikom FIA-e.

U kontekstu ispunjavanja glavnih strateških planova BIHAMK-a, izuzetan značaj ima sklapanje ugovornog  partnerstva sa velikim bh. osiguravajućim društvom SARAJEVO OSIGURANJE D.D. kojim je omogućen nastavak velikog investicionog ciklusa i početak radova na izgradnji Tehničkog centra BIHAMK-a u gradu Bihaću.

Prošlu godinu pamtit ćemo i po pojačanom angažmanu na pravnom uređenju svih pitanja u djelovanju BIHAMK-a u skladu sa izmijenjenim zakonodavstvom i naraslim potrebama organizacije, te usvajanju novog Statuta BIHAMK-a, koji je bitno inoviran i poboljšan u skladu sa najboljim standardima organizacije i funkcioniranja i novim izazovima pred kojima se BIHAMK nalazi.

U 2022. godinu ulazimo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima i ohrabreni iskazanom lojalnošću naših  članova  što nas dodatno motiviše da ponudimo još  bolju i kvalitetniju uslugu. U nadi da će ova kriza globalnih razmjera bez presedana uskoro postati prošlost i da ćemo se vratiti starom načinu života i rada bez restrikcija, želim vam dobro zdravlje.

Predsjednik BIHAMK-a

Elmedin BAJRAMOVIĆ

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti