Radar

U periodu od 23. do 25. septembra/rujna u Pragu (Češka Republika) održan je treći sastanak Upravnog odbora Projekta RADAR i drugi sastanak Ekspertnog tima za sigurnost cestovnog saobraćaja (RSEG), kojem su, kao dio projekta, prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a. Sastanak je održan u organizaciji UAMK-a (Automobilističkog i motociklističkog kluba Češke), a pod pokroviteljstvom Interreg Danube Transnational Programme.  

Na sastanku Upravnog odbora prezentirane su dosadašnje aktivnosti realizovane u okviru projekta RADAR, kao i informacije vezane za finansijsko upravljanje. Pored navedenog, prezentovan je pregled održanih treninga iz područja procjene sigurnosti cestovne infrastrukture u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori i Austriji, te je predstavljen plan održavanja treninga do kraja januara 2020. godine u Češkoj Republici, Mađarskoj, Srbiji i Moldaviji.

U gore navedenom periodu održan je i sastanak Ekspertnog tima za cestovnu sigurnost o tematskoj oblasti 2 - Ranjivi korisnici ceste. Fokus sastanka ekspertnog tima bio je o lokacijama na kojima su provedene uspješne protumjere za ranjive korisnike i mjesta na kojima postoje najbolje mogućnosti za provođenje budućih protumjera. Sastanku su prisustvovali stručnjaci iz područja sigurnosti na cestama: Mário Alves iz Međunarodne federacije pješaka, Derran Williams iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Aleksander Buczynski iz Europske biciklističke federacije, Reuf Boračić iz JP Ceste Federacije BiH, Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba - HAK, Peter Lipar iz Fakulteta za graditeljstvo u geodeziji Prometno-tehnički institut, George Yannis s Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni, kao i Steve Lawson iz iRAP-a.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak