Aktuelno

PRIPREMA AUTOMOBILA ZA ZIMSKU SEZONU

U Bosni i Hercegovini je od 15.11. do 15.04. obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme.

Kako na niskim temperaturama ne bi došlo do velikih oštećenja, vozilo treba biti adekvatno pripremljeno.

Za početak, treba popraviti sva oštećenja na limu, kako ne bi došlo do većih oštećenja i korozije. Obavezno provjerite i po potrebi obnovite zaštitu donjeg dijela vozila koja se zbog posipnog materijala zimskih službi brže razara.

S obzirom da rijetki imaju potreban alat, ali i znanje za provjeru svega što je potrebno, preporučujemo pregled vozila u provjerenom servisu.

Jedna od najosnovnijih kontrola je provjera stanja akumulatora, koji je jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora. Provjerite napon akumulatora, te očistite i zategnite kablove i polove. Ukoliko je moguće dopuniti tekućinu u ćelijama akumulatora, treba je dopuniti destilovanom vodom. Ako je akumulator stariji od tri godine, zamijenite ga novim.

Promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija prilikom niskih temperatura mogu uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, što za posljedicu ima njegovo pucanje. Prosječan vijek trajanja antifriza je oko tri godine.

Pored rashladne tekućine, vrlo je važno napuniti posudu za tekućinu za pranje vjetrobrana tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe. Također, provjerite u kakvom su stanju metlice brisača i po potrebi ih zamijenite. Prosječni vijek trajanja metlice brisača iznosi oko godinu dana.

Montaža i balansiranje zimskih guma je obavezna u pripremi automobila za zimsku vožnju. Zimske gume mekše su od ljetnih i bolje prijanjaju uz tlo i zahvaljujući specifičnom sastavu ostaju elastične i na temperaturama ispod 7°C. Provjerite da li gume imaju dovoljnu dubinu profila, koja ne bi smjela biti manja od 4 mm. Redovno provjeravajte pritisak zraka u gumama, koji zimi treba biti veći za 0,15 bara. Povećajte pritisak u gumama do vrijednosti koju preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila.

Provjerite kompletnu svjetlosnu signalizaciju. Svakom vozaču jasno je da je dobra vidljivost jedan od osnovnih preduvjeta za sigurnu vožnju, stoga je neophodno provjeriti da li su sva svjetla na automobilu ispravna.Zamijenite neispravne sijalice i osigurače. Također, provjerite podešenost farova.

Premda se motorno ulje, u zavisnosti od uputstva proizvođača, mijenja svakih 10.000 do 20.000 kilometara, zima je period kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja.

Preporučuje se da tokom zime nivo goriva u rezervoaru ne smanjujete ispod polovine kako biste izbjegli eventualna smrzavanja. Po potrebi preventivno zamijeniti filter goriva.

Savjet plus

Pored obavezne opreme u automobilu, dobro je da u prtljažniku imate strugalicu za led, sprej za odleđivanje brave, baterijsku lampu, manju lopatu, auto punjač za mobilni telefon, flašu vode i energetske pločice. Mobilni telefon bi trebalo da nosite, da biste u nepredviđenim situacijama mogli da pozovete pomoć.

Ako se i nađete u nekoj neželjenoj situaciji, BIHAMK je Vaš najbolji saveznik na cesti. Učlanite se ili obnovite Vašu BIHAMK članarinu i putujte sigurno.

Život je putovanje!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti