Aktuelno

TRENING SIGURNOSTI U OFF ROAD VOŽNJI

U periodu od 28. marta do 01. aprila 2022. godine za uposlenike kompanije Easter Mining d.o.o. Sarajevo održan je trening “Off road” vozila. BIHAMK je ovim treningom nastavio sa projektima koji podižu svijest o sigurnosti u vožnji.

U svrhu realizacije navedenog treninga obezbjeđen je stručni kadar, dok je u svrhu prezentacijskog i pokaznog dijela obezbjeđeno vozilo sa svim potrebnim sistemima koje vožnja na off road terenu zahtjeva.

Realizacija treninga uključivala je slijedeće teme:

- Način rada terenskog vozila sa pogonom 4x4;
- U kojim situacijama koristiti 4x4 pogon u brzom i sporom hodu;
- Kada se koristi zaključavanje diferencijala;
- Osiguranje u vozilu prilikom upotrebe u nepristupačnim terenima;
- Koja je obavezna oprema u vozilu pri vožnji u nepristupačnom terenu;
- Praćenje radnih parametara vozila (koje parametre pratiti i na koji način);
- Pomoć suvozača u vozilu;
- Kako izabrati pravu putanju kretanja;
- Osiguranje vozila u opasnim situacijama;
- Vožnja vozilom kroz vodu;
- Spuštanje vozilom na klizavom terenu;
- Savladavanje uspona;
- Prilazni i izlazni uglovi vozila;
- Vraćanje unazad na uzbrdici;
- Vožnja po snijegu;
- Vožnja po blatu;
- Prelaženje dubokih kanala/jaraka;
- Prelaženje preko velikih kamenja i ostalih prepreka.



Prilikom prezentacijskog dijela vozila bilo je riječi o samoj pripremi vozila za terenske uslove, te elementima koje treba da sadrži jedno takvo vozilo.

U praktičnom dijelu su primjenjena novostečena saznanja i pravila u off road vožnji. Svi kandidati pojedinačno su imali priliku da uz nadzor stručnog kadra voze „off road“ vozilo na nepristupačnom terenu, nakon čega im je ukazano na greške koje su napravili tokom same vožnje, te korisnim savjetima stučnog kadra pojašnjeno na koji način ispraviti uočene greške, a sve sa ciljem povećanja sigurnosti tokom vožnje.

Ovakve metode edukacije uposlenika pokazale su se veoma uspješnim i sve su češća praksa u kompanijama širom svijeta.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti