Putne novosti

Od 01. januara/siječnja 2016. godine na snagu je stupilo nekoliko izmjena vezanih za saobraćaj/promet motornih vozila u Češkoj Republici:

1.) Ograničenje brzine na cestama/putevima sada je 110 km/h (umjesto dosadašnjih 130km/h). Zbog novog ograničenja brzine, pojedine ceste/putevi će biti podignute na nivo autoceste/autoputa da bi maksimalna dozvoljena brzina ostala na 130 km/h. Vozači se mole da ažuriraju svoje sisteme navigacije u skladu sa  donjom kartom Češke Republike sa prikazom mreže autoputeva (označeni zelenom bojom):

2.) Došlo je i do izmjena u naplati cestarina (uvedeno je nekoliko novi dionica autoceste/autoputa na kojima se ne vrši naplata cestarine), a više informacija o ovim izmjenama možete saznati klikom na: http://www.sfdi.cz/en/highway-toll-and-vignettes/2016-highway-vignettes/toll-sections/

     

3.) Vozači trebaju obratiti pažnju na nove saobraćajne/prometne znakove:
-„Pažnja – konji na cesti“; „Pažnja - pješaci na cesti“, „Praška obilaznica“ i „Zona emisije“ .

        

4.) Od proljeća 2016. godine, pješaci imaju obavezu nošenja reflektirajućih dijelova odjeće čime poboljšavaju svoju vidljivost izvan naseljenih mjesta za vrijeme uvjeta/uslova smanjene vidljivosti na putu/cesti. Ova obaveza se odnosi i na strane državljane koji borave u Češkoj Republici. Kazne za nepoštovanje ove odredbe iznose od 1500 do 2500 CZK ( ≈ 55 – 90 EUR). Također, u zimskom periodu je neophodno  poštovati obavezu da se sva motorna vozila očiste od snijega i leda. 


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda