Aktuelno

FIA GENERALNA SKUPŠTINA 2022.

Autoklub Italije (ACI) je 09. decembra/prosinca ugostio u Bolonji prvu godišnju Generalnu skupštinu Međunarodne automobilističke federacije (FIA) kojom je predsjedavao Mohammed Ben Sulayem. Program ovogodišnje FIA Generalne skupštine uživo su pratila čak  462 delegata, predstavnika 193 članice FIA iz 129 zemalja svijeta, dok je 97 delegata  radni program Skupštine pratilo online. Pored sesije Generalne skupštine, najznačajniji sadržaji bogatog programa Skupštinske sedmice, u kojima je aktivno učestvovala i zvanična delegacija BIHAMK-a na najvišem nivou, obuhvatili su: Plenarnu skupštinu FIA Regije I, Godišnju skupštinu AIT-a i FIA Forum o članskim povlasticama. 

Tokom Vanredne Plenarne skupštine FIA Regije I održane 07.12.2022., izvršen je izbor Jorge F. Delgrada, generalnog direktora Kraljevskog auto kluba Španije (RACE), za novog Predsjednika ove FIA Regije koja obuhvata klubove sa prostora Evrope, Afrike i Bliskog istoka. G. Delgrado je ovim izborom zamijenio dosadašnjeg Predsjednika g. Thomasa Mollera Thomsena iz FDM-a (Danska). Delegati iz klubova FIA Regije I su glasali i za izbor svoja dva predstavnika u FIA Svjetskom vijeću za automobilsku mobilnost i turizam - Günthera Thumsera, predsjednika ÖAMTC-a (Austrija) i Andreja Brgleza, predsjednika AMZS-a (Slovenija).

Istog dana održan je i Godišnji sastanak AIT-a (Međunarodne auto-touring asocijacije) koji je također bio izbornog karaktera, jer su prisutni delegati potvrdili imenovanje dosadašnjeg podpredsjednika ove asocijacije Tima Shearmana za predsjednika AIT-a koji je na ovoj poziciji zamijenio Thierryija Willemarcka. Oldrich Vanicek, UAMK (Češka Republika) reizabran je na mjesto podpredsjednika AIT-a, a Eva-Maria Kerschl, ÖAMTC (Austrija) imenovana je na poziciju AIT blagajnika. Posebno ohrabrujući dio izvještaja o aktivnostima AIT-a tokom 2022.g. odnosio se na veliki porast prodaje međunarodnog carinskog dokumenta CPD-a (Carnet de Pasage) što se prvenstveno može zahvaliti njegovoj transformaciji u digitalnu formu, te daljem razvoju VIA/FIA globalne digitalne platforme za razmjenu putnih i turističkih informacija.

FIA Forum o članskim povlasticama predstavio je uvijek aktuelnu temu “Snaga brenda” i najbolje načine na koji klubovi mogu iskoristiti potencijal koji im snažan brend pruža za dalji razvoj i napredovanje. Uvodni ekspoze na ovu temu prezentirao je Alessio Arcando, ugledni profesor poslovnog menadžmenta sa Unverziteta u Bolonji koji je istakao značaj integriranja vizije, internog upravljanja i branda u svim uspješnim poslovnim entitetima. Nakon što su prisutni delegati upoznati sa pozitivnim iskustvima autoklubova iz Australije, Kanade i Perua vezano za modernizaciju brenda, FIA administracija je predstavila detalje novog globalnog programa članskih pogodnosti pod nazivom “Jedan put” (eng.“One Road”).

Sama sesija FIA Generalne skupštine održana je po unaprijed utvrđenom dnevnom redu u srcu starog dijela Bolonje, u kongresnom centru srednjevjekovne palače Re-Enzzo. Sva skupštinska glasanja bila su isključivo elektronska, a najuočljivija novina u sadržaju FIA Generalne skupštine, u odnosu na prethodni period, bila je svečana dodjela “Nagrada FIA Predsjednika” kojom je Mohammed Ben Sulayem otvorio radni dio Skupštine - tako je Kraljevski klub Jordana ugradnjom solarnih panela na širem području svoje poslovne zgrade realizirao najbolji projekat na polju očuvanja prirodne sredine, Mobiliti klub Francuske je kroz online platformu procjene vozačkih sposobnosti starijih vozača osvojio prvo mjesto u kategoriji cestovne sigurnosti, Autosportski klub Australije je za projekt uključenja djece sa posebnim potrebama u autosportske aktivnosti dobio nagradu FIA Predsjednika za inkluzivnost, a Auto federacija Ukrajine je primila posebnu nagradu za projekt realiziran u vanrednim okolnostima za uspješno provedenu obuku za žene vozače, raseljena lica koju su realizirali uz podršku Hrvatskog autokluba (HAK).

Nastavak Skupštine obilježilo je usvajanje prijedloga izmjena FIA statuta i izvještaja FIA Svjetskih vijeća na polju mobilnosti i autosporta. Skupštinski dan zaključen je održavanjem impozantne svečanosti Dodjele FIA nagrada za 2022.godinu koja je uz prisustvo oko 1200 zvanica organizirana u sajamskom centru Fiera di Bologna. Vrhunac spektakularne večeri šampiona autosporta za sezonu 2022 bilo je proglašenje Maxa Verstappena za najboljeg vozača FIA Svjetskog šampionata Formule 1, a šampionske titule dodijeljene su u slijedećim kategorijama:

FIA AUTOSPORTSKE IGRE:

ITALIJA

MONDOKART.COM FIA SVJETSKI ŠAMPIONAT U KARTINGU – OK KLASA:
MATHEUS MORGATTO

MONDOKART.COM FIA SVJETSKI ŠAMPIONAT U KARTINGU – OK- JUNIORI:
ENZO TARNVANICHKUL

MONDOKART.COM FIA SVJETSKI ŠAMPIONAT U KARTINGU – KZ KLASA:
VIKTOR GUSTAFSSON

FIA FORMULA 3 ŠAMPIONAT, VOZAČI:
VICTOR MARTINS

FIA FORMULA 3 ŠAMPIONAT, TIMOVI:
PREMA RACING

FIA FORMULA 2 ŠAMPIONAT, VOZAČI:
FELIPE DRUGOVIC

FIA FORMULA 2 ŠAMPIONAT, TIMOVI:
MP MOTORSPORT

FIA SVJETSKI RALLY RAID(CROSS-COUNTRY) ŠAMPIONAT, VOZAČI:
NASSER AL-ATTIYAH

FIA SVJETSKI RALLY RAID (CROSS-COUNTRY) ŠAMPIONAT, KOPILOTI:
MATHIEU BAUMEL

FIA SVJETSKI RALLY-RAID (CROSS-COUNTRY)- ŠAMPIONAT, TIMOVI:
TOYOTA GAZOO RACING

NAJBOLJI FIA ZVANIČNIK GODINE:
FILIBERTO LORANCA MARAÑÓN

KUP NASLIJEĐA KLUBOVA UTEMELJITELJA FIA-e:
ACI SPORT

FIA SVJETSKI RALLYCROSS ŠAMPIONAT, VOZAČI:
JOHAN KRISTOFFERSSON

FIA SVJETSKI RALLYCROSS ŠAMPIONAT, TIMOVI:
KRISTOFFERSSON MOTORSPORT

FIA ROOKIE GODINE:
ZANE MALONEY

ABB FIA FORMULA E SVJETSKI ŠAMPIONAT, VOZAČI:
STOFFEL VANDOORNE

ABB FIA FORMULA E SVJETSKI ŠAMPIONAT, TIMOVI:
MERCEDES-EQ

FIA AKCIJA GODINE:
LEWIS HAMILTON

FIA SVJETSKI ENDURANCE ŠAMPIONAT LMGTE, VOZAČI:
ALESSANDRO PIER GUIDI & JAMES CALADO

FIA SVJETSKI ENDURANCE ŠAMPIONAT LMGTE, PROIZVOĐAČI:
FERRARI

FIA HYPERCAR SVJETSKI ENDURANCE ŠAMPIONAT, VOZAČI:
BRENDON HARTLEY, RYŌ HIRAKAWA & SÉBASTIEN BUEMI

FIA HYPERCAR SVJETSKI ENDURANCE ŠAMPIONAT, PROIZVOĐAČI:
TOYOTA

FIA SVJETSKI RELI ŠAMPIONAT, VOZAČI:
KALLE ROVANPERÄ

FIA SVJETSKI RELI ŠAMPIONAT, KOPILOTI:
JONNE HALTTUNEN

FIA SVJETSKI RELI ŠAMPIONAT, PROIZVOĐAČI:
TOYOTA GAZOO RACING

NAGRADA FIA PREDSJEDNIKA ZA NAJBOLJU INOVACIJU:
GORDON MURRAY

FIA SVJETSKI ŠAMPIONAT FORMULE 1, VOZAČI:
MAX VERSTAPPEN

FIA SVJETSKI ŠAMPIONAT FORMULE 1, KONSTRUKTORI:
ORACLE RED BULL RACING

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti